Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šéf diplomacie Blinken pricestoval do Izraela: USA chce podporiť prímerie v regióne

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken
Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken (Zdroj: SITA/Carlos Barria/Pool Photo via AP)

TEL AVIV - Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken pricestoval v utorok na návštevu Izraela. Ako uviedol pred začiatkom cesty, jej cieľom je podporiť "úsilie o upevnenie prímeria" medzi židovským štátom a militantmi z hnutia Hamas.

Blinken pricestoval do Izraela len niekoľko dní po tom, čo bolo uzavreté Egyptom sprostredkované prímerie medzi Izraelom a Hamasom, ktorý kontroluje pásmo Gazy.

Šéf americkej diplomacie najskôr v Jeruzaleme absolvuje rokovania s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, prezidentom Reuvenom Rivlinom a ministrom zahraničných vecí Gabim Aškenazim. Potom sa presunie do predjordánskeho Ramalláhu, kde sa stretne s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom, premiérom Muhammadom Štajjom a ďalšími predstaviteľmi palestínskej samosprávy.

S predstaviteľmi radikálneho hnutia Hamas sa Blinken stretnúť neplánuje. Z Rammalláhu odcestuje do Egypta a Jordánska. Americký prezident Joe Biden v pondelok vyhlásil, že  Blinken na stretnutiach s izraelskými lídrami potvrdí "pevný záväzok" Spojených štátov voči bezpečnosti Izraela. Šéf americkej diplomacie má tiež ambíciu obnoviť vzťahy Washingtonu s Abbásovou palestínskou samosprávou, ktoré sa výrazne zhoršili za vlády bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa.

Blinken v nedeľu opätovne potvrdil podporu USA pre tzv. dvojštátne riešenie konfliktu na Blízkom východe, teda pre víziu mierového spolunažívania Izraela a budúceho palestínskeho štátu. Ide o odklon od politiky bývalého prezidenta Donalda Trumpa, ktorého administratíva princíp dvojštátneho riešenia spochybnila svojimi krokmi v prospech Izraela, ktorými rozhnevala Palestínčanov.

Počas nedávneho ozbrojeného konfliktu, ktorý sa začal 10. mája a trval 11 dní, usmrtili izraelské nálety na pásmo Gazy 253 Palestínčanov vrátane 66 detí, pričom zranenia utrpelo najmenej 1900 ľudí, uvádza ministerstvo zdravotníctva v Gaze. Rakety, ktoré boli smerom na Izrael vystrelené z pásma Gazy, si v židovskom štáte vyžiadali 12 obetí vrátane jedného dieťaťa, tínedžera a izraelského vojaka; zranenia utrpelo približne 357 ľudí.

Relatívne nižší počet obetí v Izraeli súvisí aj s tým, že veľkú časť rakiet z tisícov rakiet vypálených z Gazy zachytil izraelský systém protivzdušnej obrany. Značná časť palestínskych obetí prišla podľa Izraela o život, keď rakety odpálené militantmi dopadli ešte v samotnom pásme Gazy.

Viac ako 500 ľudí zo skupiny demokratov vyzýva Bidena, aby bol k Izraelu tvrdší 

Viac ako 500 ľudí, ktorí sa angažovali v predvolebnej kampani terajšieho prezidenta USA Joea Bidena alebo sú predstaviteľmi Demokratickej strany, podpísali list s výzvou, aby prinútil Izrael prevziať zodpovednosť za svoju nedávnu "agresiu" voči Palestínčanom.

Americký denník The Washington Post napísal, že signatári listu vyzývajú Bidena, aby urobil viac pre "ochranu práv Palestínčanov a vyvodenie zodpovednosti voči židovskému štátu". Poukazujú aj na neúmerný počet palestínskych obetí v porovnaní s tými, ktoré sú pripisované palestínskym ozbrojeným radikálom.

List, ktorý bol zverejnený v pondelok, podpísali aktivisti a zamestnanci centrály Bidenovej predvolebnej kampane a jeho prívrženci v 22 štátoch americkej Únie vrátane kľúčových štátov Wisconsin, Pensylvánia, Georgia, Michigan, Arizona a ďalších. Signatármi listu sú aj osoby židovského a arabského pôvodu, uviedol britský denník The Guardian. Tento list je podľa neho tiež dôkazom, že  verejná mienka USA sa stala voči Izraelu kritickejšou.

Otvorený list sa objavil v čase prehlbujúceho sa rozporu v radoch Demokratickej strany - medzi časťou jej progresívneho krídla, kam patrí aj Alexandra Ocasiová-Cortezová -, a centristami vrátane Bidena, ktorí konzistentne zaujímajú proizraelský postoj.

Podľa Guardianu je Biden pod zvyšujúcim sa tlakom, aby zaujal rozhodnejší postoj voči Izraelu po najnovšom konflikte, v ktorom zahynulo viac ako 230 Palestínčanov a desiatky budov v pásme Gazy boli zničené, zatiaľ čo rakety vypálené radikálnym hnutím Hamas spôsobili v Izraeli smrteľné zranenia 12 osobám.

Signatári listu oceňujú Bidenovo úsilie sprostredkovať prímerie medzi Izraelom a radikálmi z pásma Gazy, zároveň však uvádzajú, že "nemôžu nepoukázať" na násilie z posledných týždňov. Podľa signatárov Izrael zaň nesie väčšiu vinu vzhľadom na svoju väčšiu vojenskú silu, pokračujúcu okupáciu palestínskych komunít a blokádu pásma Gazy. Vyzývajú preto Bidena, aby využil vplyv svojho úradu na to, aby Izrael prinútil niesť zodpovednosť za svoje činy a aby položil základy spravodlivosti a trvalého mieru.

Biden, ktorý tento týždeň vyslal na Blízky východ ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena, vo svojom vyhlásení k jeho misii uviedol, že "v nadväznosti na našu zákulisnú a intenzívnu diplomaciu, ktorá viedla k prímeriu medzi Izraelom a Hamasom..., sa Blinken stretne s izraelskými lídrami a uistí ich o našom nezlomnom záväzku týkajúcom sa bezpečnosti Izraela".

Avizoval tiež, že Blinken "bude pokračovať v úsilí našej administratívy o obnovenie väzieb a podporu pre palestínsky ľud a jeho vodcov po rokoch zanedbávania".

Blinken sa počas návštevy Blízkeho východu stretne s predstaviteľmi Izraela, palestínskej samosprávy, Egypta a Jordánska, ale neabsolvuje schôdzku so zástupcami hnutia Hamas ovládajúceho pásmo Gazy. Hnutie Hamas totiž USA považujú za teroristickú organizáciu a kontakty medzi americkými predstaviteľmi a ním sú preto zakázané. V praxi to znamená, že USA sa musia pri tlmočení svojich posolstiev adresovaných Hamasu obracať na tretie krajiny, ako sú Egypt či Katar.

Viac o téme: DiplomaciaPrímerieUSAIzraelHamasAnthony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu