Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA uvalili na Rusko sankcie: Moskva chystá tvrdú odpoveď! Washington bude musieť zaplatiť

Joe Biden a Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Joe Biden a Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky, Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin)

WASHINGTON - USA vo štvrtok oznámili uvalenie ekonomických sankcií proti Rusku a vyhostenie desiatich diplomatov. Ide o odvetu za to, čo Washington považuje za zasahovanie Kremľa do volieb v USA, rozsiahly kybernetický útok a ďalšie nepriateľské aktivity. Príslušné vykonávacie nariadenie vo štvrtok podpísal prezident USA Joe Biden. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia avizovala, že Moskva odpovie na agresívne správanie Spojených štátov.

Pokus o zmiernenie napätia s Ruskom? USA zrušili vyslanie vojnových lodí do Čierneho mora

Ekonomické sankcie, ktoré uvalilo ministerstvo financií USA, sa týkajú 16 organizácií a 16 jednotlivcov, ktorí sú údajne spojení so zasahovaním Ruska do volieb v USA, informovalo ministerstvo vo svojom vyhlásení. Sankcie sa týkajú viacerých účastníkov stavby Kerčského mosta, ktorý je spojnicou Ruska cez Kerčský prieliv s Krymským polostrovom. Sankcie boli uvalené aj na niektorých štátnych úradníkov na Kryme i na prvého námestníka kancelárie ruského prezidenta. Podľa agentúry TASS ministerstvo financií USA uvalilo sankcie aj na viacero spravodajských médií a na Nadáciu strategickej kultúry Ruskej federácie.

Sankcie, ktorých možné uvalenie Bidenova administratíva avizovala už celé týždne, sa stali prvým odvetným krokom voči Kremľu za vlaňajší hackerský útok na americké inštitúcie vykonaný prostredníctvom platformy SolarWinds, z ktorého americké úrady obvinili Rusko. Biden v utorok telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorého v súvislosti s Ukrajinou vyzval na deeskaláciu narastajúceho napätia. Podľa vyhlásenia Bieleho domu Biden tiež Putinovi navrhol, aby sa v blízkej budúcnosti spoločne stretli na území nejakej tretej krajiny.

Agentúra TASS dodala, že Biden počas telefonátu Putina upozornil, že ak sa situácia na Ukrajine v dôsledku akýchkoľvek krokov na ruskej strane zhorší, USA a ich spojenci zavedú nové reštriktívne opatrenia. Podľa TASS to vo štvrtok povedal Jake Sullivan, poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť. Biden však podľa Sullivana zostáva presvedčený, že USA a Rusko môžu mať stabilné a predvídateľné vzťahy, ktoré sa však môžu ešte viac zhoršiť, ak sa vodcovia oboch krajín nebudú môcť stretnúť.

Tvrdá odpoveď Moskvy

Moskva nevyhnutne odpovie na agresívne správanie Spojených štátov, povedala k novým americkým sankciám voči Rusku hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová. Americké sankcie označila za ďalší stupeň konfrontácie vo vzájomných vzťahoch. Informovala o tom dnes agentúra TASS. Za ďalší vážny krok k zhoršeniu rusko-amerických vzťahov sankcie označil aj šéf zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Leonid Sluckij. Agentúra TASS citovala tiež nemenovaného "vysoko postaveného činiteľa", podľa ktorého bude odpoveď Ruska "tvrdá".

"Nové sankcie Washingtonu, zavedené niekoľko dní po telefonickom rozhovore medzi prezidentmi Ruska a Spojených štátov z iniciatívy americkej strany, v skutočnosti devalvujú konštruktívny tón tohto rozhovoru," citovala agentúra TASS šéfa zahraničného výboru Štátnej dumy Sluckého. Podľa neho sú sankcie ďalším - a veľmi vážnym - krokom k degradácii rusko-amerických vzťahov.

Na správy o možných amerických sankciách už dnes dopoludnia reagoval Putinov hovorca Dmitrij Peskov, ktorý uviedol, že Kremeľ odpovie na akékoľvek nové "nezákonné" sankcie zo strany Spojených štátov. Peskov tiež povedal, že akékoľvek nové obmedzenia znížia vyhliadky na usporiadanie schôdzky prezidentov oboch krajín.

Zacharovová uviedla, že Moskva sankcie dôrazne odmietne. "Takéto agresívne správanie sa samozrejme dočká rozhodného odmietnutia. Reakcia na sankcie bude nevyhnutná. Washington si musí uvedomiť, že za zhoršenie bilaterálnych vzťahov bude musieť zaplatiť. Zodpovednosť za to, čo sa deje, je úplne na Spojených štátoch amerických," dodala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia.

Viac o téme: DiplomatiVyhostenieRuskoUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu