Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Test najväčšej vojnovej lode sveta: USA pri nej nechalo explodovať 18 ton trhavín!

Loď v teste obstála Zobraziť galériu (2)
Loď v teste obstála (Zdroj: YouTube/U.S. Navy)

WASHINGTON - Americké námorníctvo zverejnilo zábery zo skúšobnej explózie viac ako 18 100 kilogramov trhaviny umiestnenej neďaleko najmodernejšej americkej lietadlovej lode USS Gerald Ford. Cieľom testu bolo preveriť, ako dokáže obrie plavidlo a jeho vybavenie vzdorovať nárazovej vlne, ktorá je podobná záťaži, ktorej môže byť plavidlo vystavené v bojových podmienkach.

VIDEO Dráma v zálive: Potopila sa najväčšia loď iránskeho námorníctva!

USS Gerald Ford je prvou z novej triedy lietadlových lodí americkej armády. Už niekoľko rokov prechádza testovaním. Ide o najväčšiu lietadlovú loď na svete a z hľadiska výtlaku o najväčšiu vojnovú loď v histórii ľudstva. Americkú armádu prišla na takmer 13 miliárd dolárov (cca 11 miliárd eur).

Námorníctvo nechalo nálož vybuchnúť len niekoľko desiatok metrov od plavidla, pričom podľa americkej geologickej služby bol otras z explózie porovnateľný so zemetrasením o sile 3,9 stupňa.

VIDEO Test najväčšej vojnovej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/U.S. Navy)

Rad užívateľov na sociálnych sieťach test kritizoval s tým, že uškodí morskému životu. Skúška prebiehala v Atlantickom oceáne asi 100 kilometrov od Floridy. Námorníctvo vo vyjadrení uviedlo, že bralo do úvahy ekologické ohľady a pri výbere miesta testu napríklad zvažovalo aj známe migračné trasy morských živočíchov.

Lietadlová loď podľa armády teraz prejde šesťmesačnou "modernizáciou, údržbou a opravami" a následne už bude nasadená do vojenských operácií.

Viac o téme: Armáda USA nechala explodovat u své letadlové lodi přes 18 tun výbušniny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu