Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

EK odmieta žiadosť Spojeného kráľovstva o pristúpenie k Luganskému dohovoru

Vlajky EÚ pred budovou EK.
Vlajky EÚ pred budovou EK. (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok zverejnila svoj negatívny postoj k žiadosti Spojeného kráľovstva o pristúpenie k Luganskému dohovoru s platnosťou od 1. januára 2021. Ide o medzinárodný dohovor o právomoci a o uznávaní a výkone rozsudkov v občianskych a obchodných veciach.

Uvedený dohovor okrem iného rozširuje výhody právneho rámca EÚ pre uznávanie a výkon občianskych a obchodných rozsudkov na štáty Európskeho združenia voľného obchodu (EZVO) - Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko. EÚ je súčasťou Luganského dohovoru od roku 2007. Krajiny EZVO sa aspoň čiastočne zúčastňujú na vnútornom trhu EÚ, ktorý zahŕňa voľný pohyb tovaru, služieb, kapitálu a osôb.

Vzhľadom na rozhodnutie Británie opustiť EÚ, jej jednotný trh a colnú úniu, ako aj rozhodnutie Londýna mať s EÚ "vzdialenejší" vzťah, ako majú krajiny Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a EZVO, eurokomisia oznámila, že Únia by nemala súhlasiť so žiadosťou Spojeného kráľovstva o pripojenie sa k Luganskému dohovoru.

Rovnako ako so všetkými ostatnými tretími krajinami chce EÚ budovať spoluprácu s Britániou v rámci mnohostranných Haagskych dohovorov. Komisia uviedla, že dôkladne posúdila túto žiadosť Spojeného kráľovstva a diskutovala o nej s členskými štátmi EÚ. A spresnila, že správny rámec pre budúcu spoluprácu medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom v oblasti občianskych a obchodných vecí poskytujú namiesto Luganského dohovoru práve mnohostranné Haagske dohovory.

Európsky parlament a Rada EÚ (členské krajiny) sa môžu k tejto záležitosti vyjadriť ešte pred tým, ako eurokomisia zodpovedajúcim spôsobom informuje švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré vystupuje v úlohe depozitára Luganského dohovoru.

S britskou žiadosťou musia súhlasiť všetky účastnícke krajiny Luganského dohovoru vrátane EÚ. Z krajín EZVO žiadosť Londýna už v marci tohto roku podporil Island.

Viac o téme: ŽiadosťOdmietnutieEKSpojené kráľovstvoLuganský dohovor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu