Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lídri troch inštitúcií EÚ vyjadrili podporu osobám sankcionovaným Ruskom

Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

BRUSEL - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a predseda Európskeho parlamentu David Sassoli v piatok večer v spoločnom vyhlásení odsúdili zavedenie reštriktívnych opatrení zo strany Ruska voči ôsmim štátnym príslušníkom EÚ.

Spoločné vyhlásenie lídrov troch hlavných inštitúcií EÚ je reakciou na piatkové oznámenie ruského ministerstva zahraničných vecí, že Moskva uvalila zákaz vstupu do Ruska na osem predstaviteľov krajín EÚ vrátane predsedu europarlamentu Davida Sassoliho a podpredsedníčky eurokomisie pre hodnoty a transparentnosť Věry Jourovej. "Čo najdôraznejšie odsudzujeme dnešné rozhodnutie ruských orgánov zakázať ôsmim štátnym príslušníkom Európskej únie vstup na ruské územie... Tento krok je neprijateľný, chýba mu akákoľvek právna opora a je úplne neopodstatnený. Zameriava sa priamo na Európsku úniu, nielen na dotknuté osoby," uvádza sa vo vyhlásení lídrov inštitúcií EÚ.

Podľa ich vyjadrenia je rozhodnutie Moskvy najnovšou a výraznou ukážkou toho, ako si Ruská federácia zvolila konfrontáciu s EÚ namiesto toho, aby súhlasila s nápravou "negatívnej trajektórie našich bilaterálnych vzťahov". Von der Leyenová, Michel a Sassoli v závere vyhlásenia uviedli, že EÚ si vyhradzuje právo prijať vhodné opatrenia v reakcii na piatkové rozhodnutie ruských orgánov.

Jourová sa vzápätí lídrom EÚ poďakovala za "ich silnú reakciu" a v správe pre médiá vyjadrila poďakovanie všetkým tým, ktorí jej vyjadrili podporu. "Chcem tiež vyjadriť podporu ostatným osobám, ktoré boli dnes sankcionované. Teší ma, že som v takej dobrej spoločnosti. Naďalej sa budem zasadzovať za ľudské práva, slobodu médií a demokraciu. Neustále úsilie Ruska rozsievať dezinformácie a podkopávať ľudské práva si zaslúži dôraznú a trvalú reakciu. Ak je toto cena za pravdu, potom ju rada zaplatím," odkázala česká eurokomisárka vo svojom stanovisku.

Viac o téme: RuskoUrsula von der LeyenováCharles MichelDavid Sassoli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu