Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Rusko zaostáva v očkovaní: Prieskum odhalil, aký je záujem ľudí o Sputnik V

Očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V Zobraziť galériu (6)
Očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V (Zdroj: SITA/AP Photo/Juan Karita)

MOSKVA - Rusko, ktoré vlani ako prvé na svete schválilo vakcínu proti covidu-19, teraz podľa agentúry AP zaostáva v snahe zaočkovať svojich obyvateľoch. Vyvoláva to pochyby ohľadom ambiciózneho cieľa ruských úradov, ktoré chcú do polovice júna zaočkovať vyše 30 miliónov ľudí a do augusta skoro 69 miliónov z celkových zhruba 146 miliónov obyvateľov krajiny, píše AP.

KORONAVÍRUS Únia si podala Rusko: Šíri dezinformácie o západných vakcínach, kampaň na Sputnik

Ruskí zdravotníci podľa nej k 27. aprílu zaočkovali aspoň jednou dávkou vakcíny proti koronavírusu 12,1 miliónov obyvateľov krajiny. Obe potrebné dávky vakcín dostalo 7,7 miliónov Rusov, teda zhruba päť percent obyvateľov. Agentúra DPA v nedeľu s odvolaním sa na ruskú štátnu televíziu uviedla, že jednu dávku vakcíny dostalo 13 miliónov ľudí a obe asi 9 miliónov. Pre porovnanie - v Spojených štátoch dostalo aspoň jednu dávku očkovacieho preparátu 43 percent obyvateľov a v Európskej únii takmer 27 percent ľudí, podotkla AP. 

Podľa dátového analytika Alexandra Dragana aplikujú zdravotníci preparáty proti koronavírusu 200-tisíc až 250-tisíc záujemcom denne. Aby úrady dosiahli svoj júnový cieľ, musel by podľa neho vakcínu dostávať takmer dvojnásobok ľudí.  

KORONAVÍRUS Rusko zaostáva v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Polegenko)

Neochota ľudí očkovať sa

Na tempo vakcinácie v Rusku má podľa AP vplyv niekoľko faktorov. Jedným z nich je neochota Rusov sa proti koronavírusu očkovať. Z februárového prieskumu nezávislého centra Levada vyplynulo, že len 30 percent respondentov je ochotných nechať si aplikovať Sputnik V, prvú z troch ruských vakcín. Podľa agentúry k neochote prispel fakt, že Sputnikom V sa začalo v krajine očkovať už v čase, kedy ešte pokračovali klinické štúdie ohľadom účinnosti a bezpečnosti preparátu. 

KORONAVÍRUS Rusko zaostáva v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Podľa Dragana sú ďalším z možných vysvetlení vyjadrenia úradov. Väčšina opatrení proti šíreniu koronavírusu je už uvoľnená a činitelia chvália reakciu Kremľa na pandémiu, takže len málo ľudí cíti motiváciu k očkovaniu, mieni Dragan. Vasilij Vlasov z Vysokej ekonomickej školy v Moskve upozorňuje na nejednoznačné signály úradov a médií. "Rusi boli v roku 2020 bombardovaní protichodnými správami - najskôr o tom, že koronavírus  nie je nebezpečný (...). Potom, že to je smrtiaca infekcia," povedal Vlasov agentúre AP. Neskôr podľa nej Rusi čelili informáciám o tom, že zahraničné vakcíny sú nebezpečné a súčasne správam o medzinárodnom úspechu Sputnika V. 

Patričná mediálna kampaň začala v televíziách na konci marca. Pervyj kanál vysielal klipy, kde celebrity a verejné osobnosti popisujú skúsenosti s očkovaním, ale nie sú vidieť pri samotnom akte, píše AP. "Živá pôda pre konšpiračných teoretikov," podotýka Dragan. 

KORONAVÍRUS Rusko zaostáva v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Roman Yarovitcyn)

Finančná motivácia

Úrady sa rozhodli podporiť chuť k vakcinácii u Rusov finančne. Napríklad v Moskve ponúkajú kupóny v hodnote 1000 rubľov (cca 11 eur) ľuďom starším ako 60 rokov, keď sa nechajú zaočkovať, čo pri dôchodkoch vo výške 20-tisíc rubľov (cca 220 eur) nie je zanedbateľná čiastka. Iniciatíva však veľké nadšenie nevyvolala. Niektorí seniori sa agentúre AP posťažovali, že je pre nich náročné sa pre kupóny na internete registrovať alebo nájsť obchody, ktoré ich prijímajú.

KORONAVÍRUS Rusko zaostáva v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Ďalším faktorom sú nedostatočné dodávky vakcín. Výrobcovia v krajine doposiaľ vyrobili iba 28 miliónov sád všetkých troch vakcín, ktoré je nutné aplikovať v dvoch dávkach, podotkla AP s tým, že iba niečo vyše 17 miliónov sád prešlo kontrolou kvality a bolo distribuovaných  na použitie. Na mnohých miestach krajiny tak pociťujú nedostatok preparátov. Napríklad v Sverdlovskej oblasti sa v polovici apríla nachádzalo na čakacej listine 178-tisíc ľudí, ktorí sa chcú nechať zaočkovať.

KORONAVÍRUS Rusko zaostáva v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

Koronavírus naberá na sile

Vasilij Vlasov pritom upozorňuje, že pandémia v Rusku sa ešte nekončí. Naopak sa objavujú signály, že naberá na sile. "V Rusku sa nakazí približne rovnaký počet ľudí ako vlani v máji," hovorí a dodáva, že denne umiera dvakrát viac ľudí ako pred rokom. Podľa vládnych štatistík sa denné prírastky nakazených pohybujú v rozmedzí 8-tisíc až 9-tisíc, pričom každý deň zomrie 300-400 infikovaných. 

Viac o téme: OčkovanieRuskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu