Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Moskva zažíva prudký nárast počtu nových prípadov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Alvaro Barrientos)

MOSKVA - Ruské zdravotnícke úrady hlásili vo štvrtok až 75-percentný nárast denných prípadov nákazy koronavírusom v Moskve, kde predstavitelia váhajú s opätovným zavedením prísnych opatrení na zastavenie infekcií. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Ruské hlavné mesto je ohniskom koronavírusovej nákazy v krajine a prípady v Moskve narastajú v poslednom čase približne o 2000 denne. Vo štvrtok oznámili predstavitelia zdravotníctva 3215 nových nakazených v Moskve, v porovnaní s 1840 prípadmi z predchádzajúceho dňa. Prudký skok nastáva v období, keď sa predstavitelia snažia posilniť zaostávajúce očkovanie obyvateľstva v Rusku, pričom tvrdia, že najhoršia fáza nákazy už pominula.

Starosta Moskvy Sergej Sobianin minulý týždeň varoval pred nebezpečenstvom, ktoré predstavuje stúpajúci počet prípadov nákazy v meste, ale zatiaľ nezaviedol nové obmedzenia. Život v Moskve sa od januára už takmer vrátil do normálu. Vtedy predstavitelia mesta ukončili obmedzenia pre prácu priamo na pracovisku a povolili fungovanie barov a reštaurácií aj počas noci. Rusko nezaviedlo druhý lockdown, tak ako to urobili krajiny po celej Európe, pretože chcelo podporiť oslabenú ekonomiku.

Úrady sa spoliehajú na tri vakcíny ruskej výroby - Sputnik V, EpiVacCorona a CoviVac -, ktoré majú zastaviť pandémiu. Tempo očkovania obyvateľov je však pomalé. Vicepremiérka Tatiana Golikovová v utorok vyhlásila, že úplne zaočkovaných je 7,7 milióna Rusov a prvú dávku vakcíny dostalo 12,1 milióna ľudí v krajine so 144 miliónmi obyvateľov. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že Rusi pochybujú o vakcínach proti koronavírusu.

Sobianin v snahe povzbudiť zraniteľných seniorov v Moskve do očkovania ponúka obyvateľom vo veku nad 60 rokov darčekový poukaz v hodnote 1000 rubľov (11 eur), ktorý môžu minúť vo vybraných obchodoch, lekárňach a kaviarňach. Podmienkou je dať sa zaočkovať. Prezident Vladimir Putin povedal, že Rusko bude môcť zrušiť zvyšné obmedzenia - teda aj zatvorenie hraníc -, ak bude zaočkovaných okolo 70 percent dospelých obyvateľov krajiny. Minulý týždeň vyhlásil, že dúfa, že sa tak stane do jesene, a apeloval na všetkých Rusov, aby sa dali zaočkovať. Rusko zaznamenalo piaty najvyšší počet prípadov koronavírusovej nákazy na svete - celkovo takmer 4,8 milióna infekcií a 110.000 úmrtí.

Viac o téme: NákazaRuskoMoskvaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu