Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kremeľ s ráznym vyhlásením: VIDEO Rusko nebude tolerovať kroky Česka a ďalších štátov

Dmitrij Peskov Zobraziť galériu (4)
Dmitrij Peskov (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov upozornil, že Rusko nebude tolerovať "to, čo teraz stvárajú v Česku" a ani to, ako sa k tomu pridávajú "Bulhari a ďalší". Peskov dodal, že Rusko tento svoj postoj dáva jasne najavo, informovala agentúra RIA Novosti.

VIDEO Rusi mali zadržať ukrajinských radikálov: Chystali hromadné vraždy! Kyjev sa rázne bráni

Kremeľský hovorca svojím výrokom reagoval na diplomatickú roztržku medzi Českom a Ruskom, ktorú spustilo oznámenie Prahy spred dvoch týžňov, že výbuch muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014 spôsobili agenti ruskej vojenskej rozviedky. Česko v súvislosti s tým následne vyhostilo 18 zamestnancov ruskej ambasády v Prahe. Moskva reagovala vyhostením 20 pracovníkov českého veľvyslanectva v Moskve a následne oznámila, že v počtoch pracovníkov ambasád prechádza na "striktnú paritu". V rámci solidarity s ČR pristúpili k vyhosteniu zamestnancov ruských veľvyslanectiev vo svojich krajinách aj Bulharsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko a Slovensko, ktoré 22. apríla vyhlásilo za nežiaduce osoby troch zamestnancov ruskej diplomatickej misie v SR. Moskva v stredu oznámila odvetné vyhostenie diplomatov týchto krajín.

Peskov v interview v programe Veľká hra, z ktorého výňatky vo štvrtok odvysielal Prvý kanál ruskej televízie, kritizoval túto "takzvanú solidaritu". Zdôraznil, že Rusko to už nemôže tolerovať. "A jasne to demonštrujeme. A ako povedal (ruský prezident Vladimir) Putin, takto to bude aj ďalej". Putin napríklad minulý týždeň podpísal výnos, ktorým diplomatickým misiám štátov, ktoré sa dopúšťajú "nepriateľských aktivít" voči Rusku, obmedzí možnosti najímať do zamestnania "fyzické osoby nachádzajúce sa na území Ruska". Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu avizoval, že zoznam týchto "nepriateľských štátov" bude zverejnený čoskoro.

Hovorca Kremľa bol v spomínanom interview kritický aj k USA a európskym krajinám, ktoré "tvrdošijne odmietajú želanie Ruska mať s nimi dobrý vzťah". Uviedol, že práve toto posolstvo ruského prezidenta Vladimira Putina "z nejakého dôvodu tvrdohlavo odmietajú počuť" vo Washingtone, v Bruseli i ďalších európskych hlavných mestách.

Verzií udalostí vo Vrběticiach je viac ako dve, tvrdí ministerka spravodlivosti ČR

Vyšetrovacie verzie v prípade výbuchov v muničnom sklade vo Vrběticiach existujú nielen dve, ale je ich dokonca viac. V podcaste PoliTalk spravodajského portálu novinky.cz to uviedla česká ministerka spravodlivosti Marie Benešová. Benešovej vyjadrenie je v rozpore s tvrdeniami ministra vnútra Jana Hamáčka, ako aj jej spolustraníka z hnutia ANO premiéra Andreja Babiša, ktorí trvajú na tom, že vyšetrovatelia pracujú s jednou verziou, zahŕňajúcou účasť agentov ruskej vojenskej tajnej služby.

Kremeľ s ráznym vyhlásením:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto ČT24)

"Ja som bola prítomná na (rokovaní) vlády, keď sa to prerokúvalo... A myslím si, že som mala veľmi podobný názor ako pán prezident (Miloš Zeman), a to sme sa ani nestihli dohodnúť, pretože ja som ten názor vyslovila prvá," povedala Benešová. Na otázku, či si myslí, že existujú dve vyšetrovacie verzie, Benešová odpovedala, že podľa nej ich je dokonca viac. Tie však odmietla konkretizovať. "To už by som zase tu uvádzala veci, ktoré sa uvádzať nesmú," vysvetlila. Český prezident Miloš Zeman v nedeľu povedal, že berie vážne pôvodnú vyšetrovaciu verziu, podľa ktorej bola za tragédiou nesprávna manipulácia s muníciou, i novú verziu o zodpovednosti ruských spravodajských dôstojníkov.

Kremeľ s ráznym vyhlásením:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Město Valašské Klobouky, Profimedia)

"Podotýkam, že som videla len správu Bezpečnostnej informačnej služby (BIS), do živého spisu nemáme nikto prístup, takže nemôžem vedieť, čo sa tam odohráva. Ale mala som rovnaký názor ako pán prezident," konštatovala šéfka rezortu spravodlivosti. Česko v súčasnosti vedie s Ruskom diplomatickú roztržku, ktorú spustilo oznámenie z uplynulého víkendu, že výbuchy v muničnom sklade vo Vrběticiach v roku 2014 mali spôsobiť agenti ruskej vojenskej rozviedky. Česko následne vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, na čo Rusko odpovedalo vyhostením 20 zamestnancov ambasády ČR v Moskve. Ruské ministerstvo zahraničných vecí 23. apríla oznámilo, že počet členov ruského veľvyslanectva v Prahe a českej ambasády v Moskve sa do 31. mája zníži na zhodne sedem diplomatov, 25 technických pracovníkov a 19 miestnych zamestnancov.

Viac o téme: ČeskoVzťahyDiplomaciaRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu