Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Rusi mali zadržať ukrajinských radikálov: Chystali hromadné vraždy! Kyjev sa rázne bráni

Zadržanie podozrivých osôb Zobraziť galériu (2)
Zadržanie podozrivých osôb (Zdroj: YouTube/ СЕГОДНЯ/FSB)

MOSKVA/KYJEV - Ruská tajná služba FSB dnes oznámila, že v deviatich ruských mestách zadržala 16 prívržencov "radikálneho ukrajinského zoskupenia M.K.U.", ktorí chystali útoky na vládne budovy a hromadné vraždy. Ukrajinské médiá naopak zdôrazňujú, že FSB zatýka ruských neonacistov, medzi ktorými nefiguruje žiadny Ukrajinec.

VIDEO Putin varoval Západ: Neprekročiteľná čiara! Rusko odpovie na provokácie rýchlo a tvrdo

"Na rôznych mestách v Rusku sa plánovali hromadné vraždy - v Tambove, Petrohrade, Samare, Saratove," vyhlásil podľa agentúry TASS počas výsluchu jeden zo zatknutých - podľa hlasu dospievajúci mladík. Ďalšími spomínanými mestami boli Irkutsk, Krasnodar, Ťumeň, Čita, Anapa a Pereslavľ-Zalesskij.

Podľa ukrajinského serveru Strana.ua sa podobné zatýkania a obvinenia odohrali tento rok v Rusku opakovane, ale v skutočnosti ide o ruských neonacistov, medzi ktorými nie je žiadny Ukrajinec. Terčom ich útokov sa stávali hlavne prisťahovalci a bezdomovci.

Kto je za organizáciou M.K.U.?

Články ruských médií o zločineckom pôsobení ukrajinských radikálov v ruských regiónoch nechala na facebooku zablokovať ukrajinská organizácie StopFake, čo Moskva považuje za cenzúru. Organizáciu M.K.U. - Manjaki: kult ubijstva (Maniaci: kult vraždy) - skutočne založil obyvateľ ukrajinského mesta Dnipro (predtým Dnepropetrovsk) Jehor Krasnov (21), zvaný Jehor Maniak, a prívržencov, útočiacich na migrantov z Kaukazu a Blízkeho východu, si podľa servera našiel aj na Ukrajine.

Krasnov podľa FSB riadi aj bunky M.K.U. v Rusku, ako svedčí korešpondencia zhabaná pri domových prehliadkach. "Zadržaní potvrdili, že Krasnov, ktorý sa nachádza na Ukrajine, koordinoval ich zločineckú činnosť, dával im konkrétne pokyny a vyzýval k spáchaniu teroristických útokov a extrémistických zločinov na ruskom území," napísala agentúra Interfax. Vodca M.K.U. podľa FSB navrhoval pri verbovaní nových členov, aby najprv písali extrémistické nápisy po budovách, potom zbili bezdomovcov či príslušníkov niektorej z mládežníckych subkultúr. Ďalším krokom mali byť útoky nožom na občanov a príslušníkov bezpečnostných zložiek a podpálenie či vyhodenie vládnych budov do povetria.

Spravodajský portál Novaja gazeta pripomenul, že v polovici marca bolo v mestách v Gelendžik a Jaroslavľ zadržaných viac ako desať členov tejto radikálnej skupiny. Podľa denníka Komsomoľskaja pravda je Krasnov spájaný s nacionalistickými organizáciami Ruský korpus a Ruský akcent. Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je tento mladík podozrivý aj z navedenia ruského občana Alexeja Narziajeva na spáchanie dvoch vrážd s extrémistickým motívom.

Viac o téme: RuskoUkrajinaFSBM.K.U.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu