Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Kyjev uvoľní obmedzenia: Počet infikovaných klesá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KYJEV - Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko v stredu oznámil, že prísne opatrenia proti koronavírusu v metropole tento týždeň uvoľnia, lebo počet nových prípadov nákazy pomaly klesá. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Ukrajinu nedávno trápil prudký nárast nových prípadov aj úmrtí, čo donútilo úrady sprísniť rozsiahle opatrenia proti šíreniu koronavírusu, pričom zatvorili aj školy a nákupné centrá. Otvoriť sa majú od soboty 1. mája spolu s kinami, fitnescentrami a verejnou dopravou, ktorú mohli doteraz využívať len nevyhnutní zamestnanci, uviedol Kličko. Školy sa znovu otvoria budúcu stredu, po štátnych sviatkoch na začiatku týždňa. Ostatné obmedzenia ako zachovávanie sociálneho odstupu a nosenie rúšok na verejnosti budú rušené "postupne", dodal starosta.

"Prípady nákazy v Kyjeve mierne klesli, ale je ešte príliš skoro tvrdiť, že sme výzvy prekonali," povedal Kličko na online brífingu. Úrady v metropole váhali so znovuzavedením prísnych obmedzení, keď počet prípadov prudko stúpol, lebo sa obávali poškodenia ekonomiky jednej z najchudobnejších krajín Európy. Opatrenia vstupovali do platnosti postupne, pričom kiná a kaviarne sa zatvorili v marci a školy a verejná doprava začiatkom apríla. "Chápem, že každý sa chce vrátiť k normálnemu životu, chápem, že podnikanie trpí. Ale dnes je hlavné chrániť životy a zdravie ľudí," vysvetľoval starosta Kyjeva.

Predstavitelia metropoly s približne troma miliónmi obyvateľov zaznamenali v stredu 1070 nových infikovaných a 40 mŕtvych na ochorenie COVID-19. Tieto údaje ukazujú klesajúci trend v nových prípadoch infekcie, keď sa porovnajú s 1673 novými prípadmi z 22. apríla a 1886 prípadmi z 8. apríla.

Ukrajina s okolo 40 miliónmi obyvateľov s pandémiou ťažko zápasí; v stredu zaznamenala 9590 nových infikovaných a 441 úmrtí. Celkovo hlásila vyše dva milióny nakazených a vyše 43.000 mŕtvych. Očkovanie obyvateľstva v krajine spustili koncom februára a prvú dávku vakcíny dostalo dosiaľ približne 560.000 ľudí.

Viac o téme: ObmedzeniaUkrajinaKyjevKoronavírusUvoľňovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu