Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Nemocnice plné a nakazených pribúda: Táto krajina poriadne riskuje a uvoľňuje opatrenia

Muž veje pred políciou s holandskou vlajkou na protest proti opatreniam
Muž veje pred políciou s holandskou vlajkou na protest proti opatreniam (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

AMSTERDAM - Holandsko v stredu po štyroch mesiacoch tvrdého lockdownu súvisiaceho s pandémiou nového typu koronavírusu otvára aj napriek stále vysokému počtu nakazených obchody a terasy reštaurácií a ruší i zákaz nočného vychádzania. Informovala o tom agentúra DPA.

Kaviarne a pohostinstvá budú nateraz otvorené v čase 12.00-18.00 h a ľudia budú môcť okrem členov vlastnej domácnosti privítať na návšteve aj ďalšie dve osoby. O prvom otvorení krajiny rozhodla vláda premiéra Marka Rutteho navzdory varovaniam odborníkov radiacich vláde v boji s pandémiou. Okrem vysokému počtu infikovaných je naďalej situácia vážna aj v nemocniciach. Momentálne evidujú v krajine na 100.000 obyvateľov za sedem dní 220 nakazených.

Vláda však počíta s tým, že počet infikovaných rýchlo klesne po zaočkovaní. V Holandsku dostalo aspoň jednu dávku vakcíny približne päť miliónov občanov, čo predstavuje takmer 30 percent z dospelého obyvateľstva. V Holandsku zaviedli lockdown v polovici decembra. Prvýkrát od druhej svetovej vojny bol v januári zavedený aj zákaz nočného vychádzania, čo vo viacerých holandských mestách vyústilo do nepokojov a potýčok s políciou.

Holandskí lekári ešte minulý týždeň varovali pred núdzovým stavom v preplnených nemocniciach. Ten by totiž znamenal, že by sa muselo rozhodovať o tom, ktorým pacientom ešte bude poskytnutá starostlivosť. Pritom už teraz sa množstvo operácií odkladá, keďže nemocničné lôžka sú obsadené covidovými pacientmi.

Viac o téme: OpatreniaHolandskoKoronavírusLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu