Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Varovanie pred indickým variantom: Šíri sa do sveta, je už aj v týchto krajinách v Európe!

India je vo veľmi vážnej situácii. Zobraziť galériu (5)
India je vo veľmi vážnej situácii. (Zdroj: SITA/AP Photo/Manish Swarup, File)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v noci na stredu informovala, že tzv. indický variant nového koronavírusu B.1.617 bol zistený vo viac ako 1200 genómových sekvenciách v najmenej 17 krajinách sveta.

ZÁBERY z pekla: KORONAVÍRUS sa vymyká spod kontroly! Obete pália na hraniciach, mutácia vzbudzuje strach

"Väčšina analyzovaných vzoriek v (medzinárodnej) databáze GISAID pochádza z Indie, Británie, USA a Singapuru," uviedla WHO podľa agentúry AFP vo svojej týždennej aktualizácii pandemickej situácie. V posledných dňoch sa o tomto variante hovorí aj vo viacerých európskych krajinách, napríklad v Belgicku, Švajčiarsku, Grécku či Taliansku.

Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita či kto sa má dať zaočkovať (Zdroj: MZ SR)

WHO v pondelok informovala, že tento variant zatiaľ neklasifikovala ako znepokojujúci, ale len ako "hodný pozornosti". Hovorkyňa WHO súčasne uviedla, že v tomto čase ešte nie je jasné, do akej miery je zodpovedný za rýchly nárast počtu nakazených v Indii zaznamenaný v uplynulých týždňoch.

KORONAVÍRUS Varovanie pred indickým
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Profimedia)

Agentúra AFP konštatovala, že ak by WHO priradila indickému variantu atribút, že "vyvoláva znepokojenie", mohlo by to znamenať, že je nebezpečnejší ako iné, a to tým, že sa prejavuje vyššou nákazlivosťou, smrtnosťou i schopnosťou odolať vakcínam proti ochoreniu COVID-19. Podľa WHO prudký nárast počtu informovaných v Indii môže mať aj iné vysvetlenie - napríklad rizikové správanie sa ľudí, ktorí nedodržiavajú zdravotné obmedzenia, či konanie masových zhromaždení.

Nárast úmrtí v Indii za posledných 24 hodín medzitým prekonal hranicu 3000. Celkovo si pandémia v Indii vyžiadala už vyše 200.000 obetí. Do krajiny začala prichádzať prisľúbená pomoc zo zahraničia. Ako prvá dorazila v utorok zásielka z Británie.

KORONAVÍRUS Varovanie pred indickým
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Channi Anand)

India eviduje už viac ako 200-tisíc úmrtí

India zaznamenala už viac ako 200.000 úmrtí spojených s novým typom koronavírusu. Za ostatných 24 hodín tam prvýkrát pribudlo viac než 3000 úmrtí. Na subkontinente tiež v stredu už siedmy deň po sebe zaznamenali vyše 300.000 novoinfikovaných koronavírusom SARS-CoV-2, píše agentúra AFP.

V priebehu posledných 24 hodín pribudlo v Indii 360.960 nových prípadov nákazy a 3293 súvisiacich úmrtí, spresňuje agentúra Reuters. Doteraz tam podľa indického ministerstva zdravotníctva podľahlo novému koronavírusu 201.187 ľudí. Odborníci sa však domnievajú, že skutočný počet obetí je oveľa vyšší.

KORONAVÍRUS Varovanie pred indickým
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Profimedia)

India patrí momentálne k štátom, ktoré sú aktuálne najviac zasiahnuté epidémiou infekčnej choroby COVID-19. Iba za apríl tam pribudlo takmer šesť miliónov potvrdených prípadov nákazy, približuje AFP. Od začiatku pandémie krajina eviduje približne 18 miliónov infikovaných.

KORONAVÍRUS Varovanie pred indickým
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Anupam Nath)

Mnohí experti predpovedajú, že súčasná vlna epidémie v Indii - pripisovaná variantom koronavírusu i hromadným verejným podujatiam z uplynulého obdobia - nedosiahne svoj vrchol skôr než za tri týždne.

Viac o téme: PandémiaWHOKoronavírusIndický variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu