Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Škandál v Británii: Premiér Johnson mal chcieť radšej tisíce mŕtvol, než nový lockdown

Boris Johnson Zobraziť galériu (2)
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN - Britský minister obrany Ben Wallace v pondelok poprel správy o údajných slovách premiéra Borisa Johnsona, ktorý by vraj namiesto nariadenia nového lockdownu radšej dopustil ďalšie tisíce obetí pandémie. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

"Už žiadny ďalší lockdown, radšej nech tu máme nakopené tisícky mŕtvol," povedal údajne Johnson podľa správ denníka Daily Mail vlani v októbri počas rokovaní vo svojom londýnskom sídle na Downing Street. "Nie je to pravda - prakticky každý to kategoricky poprel," odpovedal Wallace na otázku televízie Sky News o údajnej poznámke premiéra. "Tentokrát sme svedkami komédie ohľadom klebiet, keď nemenované zdroje hovoria o nešpecifikovaných udalostiach. Pozrite, nič z toho nie je skutočné," povedal Wallace.

Ben Wallace a Boris
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ako pripomína Reuters, Johnsona médiá obviňujú nielen z chaotického zvládania koronavírusovej pandémie v jej začiatkoch, ale okrem iného čelí napríklad aj nevyjasneným otázkam okolo renovácie svojho bytu na Downing Street. Johnsonovi kritici tvrdia, že v snahe zastaviť šírenie pandémie konal príliš pomaly, pričom lockdown zavádzal v kritických momentoch s oneskorením.

Johnson v polovici apríla oznámil, že nové prípady a úmrtia spojené s ochorením COVID-19 po nedávnom uvoľnení protipandemických opatrení začnú znova pribúdať, a to aj napriek naplneniu cieľa britskej vlády ponúknuť do polovice apríla prvú dávku proticovidovej vakcíny všetkým ľuďom nad 50 rokov. V Spojenom kráľovstve zaznamenali podľa údajov z Univerzity Johnsa Hopkinsa od začiatku pandémie vyše 3,1 milióna potvrdených prípadov a viac ako 127.000 úmrtí spojených s touto nákazou.

Viac o téme: BritániaBoris JohnsonLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu