Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Londýn má staronového primátora: O toto sa bude snažiť počas svojho druhého volebného obdobia

Sadiq Khan Zobraziť galériu (2)
Sadiq Khan (Zdroj: SITA/Victoria Jones/PA via AP)

LONDÝN - Labourista Sadiq Khan bol vo štvrtkových komunálnych voľbách v Spojenom kráľovstve znovu zvolený za primátora Londýna, informovala agentúra AFP, dodajúc, že jeho víťazstvo nad konzervatívcom Shaunom Baileym bolo oveľa tesnejšie než sa očakávalo.

Khan sa stal prvým londýnskym primátorom moslimského vierovyznania, keď bol do tejto funkcie zvolený po prvýkrát v roku 2016. Vo štvrtkových voľbách získal niečo cez 1,2 milióna hlasov, zatiaľ čo jeho rival Bailey ich získal 977.601.      

Víťazstvo 50-ročného politika bolo pre hlavnú opozičnú Labouristickú stranu jedným zo svetlých bodov štvrtkových volieb. Khan vo svojom víťaznom prejave uviedol, že počas svojho druhého volebného obdobia sa bude zameriavať na "budovanie mostov medzi rôznymi komunitami" a medzi radnicou a vládou. Podľa svojich slov chce "zabezpečiť, aby Londýn zohral svoju úlohu pri oživení krajiny a vybudovať svetlejšiu a ekologickejšiu budúcnosť pre hlavné mesto".

Sadiq Khan
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Victoria Jones/PA via AP)

Khan postavil svoju volebnú kampaň na prísľube tvorby pracovných miest a riešenia krízy a dopadov brexitu, ktoré by mohli ohroziť pre mesto životne dôležitý finančný sektor. Khan sa preslávil ako hlasný kritik brexitu a po sebe nasledujúcich konzervatívnych predsedov vlád, vrátane svojho predchodcu v kresle primátora Borisa Johnsona, ako aj sporom s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Viac o téme: Primátor LondýnSadiq Khan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu