Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Eurokomisia predstavila pravidlá pre fungovanie umelej inteligencie v EÚ

Predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová
Predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP/Aris Oikonomou)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v stredu predostrela návrh nových pravidiel zameraných na to, aby sa Európa stala svetovým centrom dôveryhodnej umelej inteligencie (UI).

Kombinácia prvého právneho rámca umelej inteligencie a nového koordinovaného plánu s členskými štátmi EÚ bude zárukou bezpečnosti a základných práv ľudí a podnikov a zároveň posilní zavádzanie umelej inteligencie, investície a inováciu v celej Únii. Túto koncepciu doplnia nové pravidlá týkajúce sa strojových zariadení, na základe ktorých sa prispôsobia bezpečnostné pravidlá. Zámerom je zvýšiť dôveru používateľov v novú všestrannú generáciu výrobkov.

Podpredsedníčka EK zodpovedná za digitálnu oblasť Margrethe Vestagerová v tejto súvislosti spresnila, že EÚ sa týmito jasnými pravidlami stavia do čela vývoja nových celosvetových noriem v snahe zaručiť dôveryhodnosť umelej inteligencie. "Normy nám pomôžu vydláždiť cestu k etickej technológii na celom svete a zabezpečiť konkurencieschopnosť EÚ. Naše pravidlá sú nadčasové a priaznivé pre inováciu, zásah povoľujú len pri ohrození bezpečnosti a základných práv občanov EÚ," vysvetlila.

Komisia pripomenula, že UI existuje už desaťročia, ale vďaka narastajúcej výpočtovej kapacite získala nové schopnosti a ponúka obrovský potenciál v najrozmanitejších oblastiach – od zdravia, cez dopravu, energiu, poľnohospodárstvo, cestovný ruch až po kybernetickú bezpečnosť. Zároveň však treba vnímať rôzne riziká, a preto návrh EK znamená posilnenie pozície Európy ako svetového centra výnimočnosti v oblasti umelej inteligencie od laboratórií až po trh a snahu zabezpečiť, aby UI v Európe dodržiavala únijné hodnoty a pravidlá a aby sa jej potenciál využil na priemyselné účely. Návrhy EK o európskej koncepcii umelej inteligencie a strojárenských výrobkov musia prijať Európsky parlament a Rada EÚ v riadnom legislatívnom postupe.

Viac o téme: Umelá inteligenciaEurópska úniaEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu