Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šéfovia politických frakcií Európskeho parlamentu zaradili pobrexitovú dohodu do programu plenárky

Európsky parlament
Európsky parlament (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Vedúci politických skupín Európskeho parlamentu (EP) sa vo štvrtok dohodli na tom, že do budúcotýždňového plenárneho programu europarlamentu zaradia hlasovanie o dohode o obchode a budúcej spolupráci medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

Informáciu potvrdil hovorca EP Jaume Duch Guillot. Podľa jeho slov rozprava a hlasovanie o dohode, ktorá upravuje budúce partnerské vzťahy medzi Bruselom a Londýnom, prebehne v utorok (27.4), pričom následne bude prijaté oficiálne uznesenie.

Rozhodnutie šéfov politických frakcií nasleduje po súhlasnom postoji výborov EP pre zahraničné veci a medzinárodný obchod, ktorých členovia pred týždňom odsúhlasili politickú dohodu o pravidlách budúcich vzťahov medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

Vyjednávači EÚ a Spojeného kráľovstva sa dohodli na podmienkach dohody o obchode a spolupráci 24. decembra 2020. S cieľom minimalizovať narušenie vzájomných vzťahov sa tzv. vianočná dohoda predbežne vykonáva od 1. januára 2021 a stratí platnosť dňom 30. apríla 2021. Aby mohla pobrexitová dohoda nadobudnúť trvalú platnosť, musí s jej znením súhlasiť nadpolovičná väčšina poslancov europarlamentu.

Viac o téme: Európsky parlamentPolitické frakciePlenárka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu