Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poľsko v rámci misie NATO posiela do Turecka vojakov a lietadlá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Severoatlantická aliancia privítala vyslanie poľských vojakov a lietadiel do Turecka, ktoré podľa nej pomôže posilniť operácie NATO v tejto oblasti. Informovala o tom v stredu agentúra PAP.

Hovorkyňa NATO Oana Lungescová na Twitteri uviedla, že tento krok Poľska demonštruje "solidaritu NATO v akcii". "Námorné hliadky pomôžu zvýšiť informovanosť Aliancie o situácii v tejto oblasti a posilnia našu spoločnú bezpečnosť," dodala.

Poľskí vojaci budú pôsobiť v rámci súboru opatrení pre Turecko, na ktorých sa členské krajiny dohodli v roku 2015, uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke poľskej vlády. Ide prvú poľskú misiu v tejto krajine. Poľsko to Turecka vyšle hliadkovacie a pátracie lietadlá a 80 vojakov a členov ďalšieho personálu.

Členské krajiny NATO sa v decembri roku 2015 dohodli na súbore opatrení, ktoré majú pomôcť Turecku reagovať na nestabilnú bezpečnostnú situáciu, pripomína PAP. Opatrenia zahŕňajú prítomnosť hliadkovacích lietadiel AWACS, posilnené námorné hliadky vo východnej časti Stredozemného mora a činnosti v oblasti pozorovania, spravodajstva, prieskumu a výmeny informácií.

Viac o téme: NATOTureckoPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu