Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Duda kritizuje poľského ombudsmana za "protipoľské" výroky

Poľský prezident Andrzej Duda
Poľský prezident Andrzej Duda (Zdroj: SITA/AP/Beata Zawrzal)

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda v utorok kritizoval výroky poľského splnomocnenca pre ľudské práva Adama Bodnara, ktorý v rozhovore pre agentúru AFP vyjadril obavy, že sa Poľsko stane "nedemokratickým" štátom. Duda toto Bodnarovo vyjadrenie označil za "protipoľské".

Bodnar v rozhovore pre AFP kritizoval EÚ za jej pomalú reakciu na porušovanie vlády zákona v Poľsku, pričom obvinil pravicovo-populistickú poľskú vládu, že sa pokúša znefunkčniť orgány štátnej moci alebo nad nimi získať kontrolu. Ako príklad "posúvania hraníc smerom k nedemokratickému štátu" Bodnar uviedol očakávané rozhodnutie ústavného súdu o tom, či má právo EÚ prednosť pred poľským.

Prezident Duda, ktorý je úzko spojený s vládnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), pred novinármi reagoval, že Bodnarov názor nemá oporu v "objektívnych faktoch" a "je súčasťou politického boja". Duda súčasne vyslovil poľutovanie, že Bodnar pri vyslovení takýchto všeobecných tvrdení neposkytol dôkazy. Dodal, že takéto výroky sú "jednoducho protipoľské a z poľského hľadiska protištátne". Podľa Dudu Bodnarove komentáre ukázali, že je "nanajvýš nutné", aby si Poľsko už konečne našlo nového ombudsmana.

Bodnar sa stal ombudsmanom tesne pred prevzatím moci vládou PiS a jeho päťročné funkčné obdobie sa skončilo v septembri roku 2020. Vo funkcii však zostal, pretože dolná komora poľského parlamentu, kde má väčšinu PiS a jej menší koaliční partneri, a opozíciou ovládaný Senát sa nedohodli na jeho nástupcovi. Bodnar sa v súlade so zákonom rozhodol, že bude pokračovať vo funkcii, kým parlament nájde jeho nástupcu.

Ústavný súd však v apríli vydal rozhodnutie, že Bodnar vo funkcii môže ostať nakrátko v rámci dočasného riešenia súčasnej situácie, ale najviac ďalšie tri mesiace. Nateraz nie je jasné, čo sa stane, ak sa zaňho nenájde náhrada. Bodnar vníma tento súboj o funkciu ombudsmana ako prirodzený vývoj stratégie vládnej strany PiS. Strana PiS chce mať istotu, že budúci ombudsman "nebude príliš nezávislý a príliš schopný priebežne kontrolovať tých, ktorí sú pri moci," uviedol Bodnar pre agentúru AFP.

Viac o téme: OmbudsmanKritikaVýrokyAndrzej DudaProtipoľské
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu