Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

O možnom podiele Ruska na explóziách vo Vrběticiach rokovali už 7. apríla, uviedol Babiš

(Zdroj: Reprofoto ČT24)

PRAHA - O možnom podiele ruskej tajnej služby na explóziách v muničnom areáli vo Vrběticiach v roku 2014 prvýkrát rokovali niektorí zástupcovia štátu minulú stredu 7. apríla ráno. Premiér Andrej Babiš (ANO) to dnes povedal v Českej televízii (ČT). Zopakoval, že písomnú správu Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) k tomu dostal tento týždeň v piatok popoludní.

"My sme v podstate prvýkrát o tom rokovali 7. apríla ráno," povedal premiér. "Prvýkrát som to dostal na papieri až v piatok," dodal. O dôvodnom podozrení na zapojenie ruskej tajnej služby GRU do dvoch výbuchoch vo Vrběticiach na Zlínsku premiér spolu s ministrom vnútra a zahraničia Janom Hamáčkom (ČSSD) informovali verejnosť v sobotu večer. Zároveň oznámili vyhostenie 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako členovia ruských spravodajských služieb.

O tom, že o veci vedel skôr ako v sobotu, hovoril v sobotu bývalý minister zahraničia Tomáš Petříček (ČSSD). Hamáček to najskôr popieral, dnes vyhlásil, že jeho od stredy plánovaná cesta do Moskvy pomáhala zastrieť prípravy vyhosťovaní.

Viac o téme: ExplóziaRuskoAndrej BabišVrbětice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu