Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko zakázalo vstup vrcholným činiteľom USA vrátane šéfov tajných služieb

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

MOSKVA - Rusko v piatok oznámilo, že zakáže vstup do krajiny radu vrcholných predstaviteľov z administratívy amerického prezidenta Joea Bidena. Informovala o tom tlačová agentúra AFP a priniesla celkovo osem mien.

Medzi týmito americkými predstaviteľmi sú minister spravodlivosti Merrick Garland, hlavná Bidenova poradkyňa pre domácu politiku Susan Riceová a šéf Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christopher Wray, oznámilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Na zozname je tiež minister pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Mayorkas, riaditeľka amerických spravodajských služieb (DNI) Avril Hainesová, riaditeľ Federálneho úradu pre väznice (FBOP) Michael Carvajal, poradca exprezidenta Donalda Trumpa pre vnútornú bezpečnosť John Bolton a bývalý šéf Ústrednej spravodajskej služby (CIA) James Woolsey.

Ruské ministerstvo dodalo, že títo predstavitelia sa "podieľali na presadzovaní protiruského smerovania" politiky Spojených štátov. Zoznamy predstaviteľov, ktorí majú zákaz vstupu do krajiny, sa obvykle udržujú v tajnosti, ale ruské ministerstvo uviedlo, že teraz mená zverejňuje - vzhľadom na "bezprecedentnú silu" súčasného napätia medzi Moskvou a Washingtonom.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok už skôr oznámil, že Moskva dodá na svoj sankčný zoznam osem predstaviteľov USA a nariadi desiatim diplomatom Spojených štátov, aby opustili Rusko. Je to podľa jeho slov odveta za najnovšie americké sankcie. Lavrov tiež uviedol, že ešte odporučili, aby americký veľvyslanec v Moskve John Sullivan opustil Rusko a odišiel do vlasti na "vážne konzultácie". Lavrov ďalej informoval, že Rusko značne obmedzí veľkosť diplomatickej misie USA a obmedzí a zastaví činnosť amerických mimovládnych organizácií, ktoré zasahujú do ruskej politiky.

Minister doplnil, že hoci má Rusko možnosť podniknúť "bolestné opatrenia" proti americkým firmám v Rusku, teraz to neurobí. Kroky Ruska nasledujú po celej sérii nových sankcií proti Rusku, ktoré tento týždeň oznámila administratíva amerického prezidenta Bidena. Tieto ekonomické sankcie boli uvalené na 16 organizácií a 16 jednotlivcov, ktorí sú údajne spojení so zasahovaním Ruska do vlaňajších volieb v USA. Dôvodom sankcií sú tiež odmeny Kremľa za útoky na amerických vojakov v Afganistane a rozsiahly hekerský útok.

Viac o téme: Tajné službyRuskoVrcholný činitelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu