Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ŠKANDÁL v Česku: Hamáček potvrdil špekulácie! Cesta do Moskvy bol zastierací manéver

Jan Hamáček a Andrej Babiš Zobraziť galériu (2)
Jan Hamáček a Andrej Babiš (Zdroj: Reprofoto ČT24)

PRAHA - Český vicepremiér Jan Hamáček v nedeľu potvrdil, že jeho plánovaná a následne zrušená cesta do Moskvy, na ktorej ho mal sprevádzať aj Andrej Danko, bola len zastieracím manévrom. Na svojej webovej stránke o tom informoval český Deník N.

Zastierací manéver súvisel s vyšetrovaním výbuchov muničných skladov v obci Vrbětice z roku 2014, na základe ktorého vyhostilo ČR 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe. O celej záležitosti v sobotu večer informovali Hamáček spoločne s českým premiérom Andrejom Babišom.


Slovensko reaguje na VYHOSTENIE ruských diplomatov: Je to šokujúce! Potvrdzuje to aj naše zistenia


Aktualizované 20:23 O možnom podiele ruskej tajnej služby na explóziách v muničnom areáli vo Vrběticiach v roku 2014 prvýkrát rokovali niektorí zástupcovia štátu minulú stredu 7. apríla ráno. Premiér Andrej Babiš (ANO) to dnes povedal v Českej televízii (ČT). Zopakoval, že písomnú správu Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) k tomu dostal tento týždeň v piatok popoludní. "My sme v podstate prvýkrát o tom rokovali 7. apríla ráno," povedal premiér. "Prvýkrát som to dostal na papieri až v piatok," dodal.

Aktualizované 18:44 Ruské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo českého veľvyslanca v Moskve Vítězslava Pivoňku. Oznámila to v nedeľu agentúra TASS, pre ktorú to potvrdil nemenovaný, dobre informovaný zdroj. "Český veľvyslanec bol predvolaný na ruské ministerstvo zahraničných vecí," povedal uvedený zdroj. 

Bola to koordinovaná akcia

Hamáček mal v Moskve v pondelok rokovať o dodávkach ruskej vakcíny Sputnik V do ČR. Cesta bola narýchlo avizovaná v stredu a v sobotu ráno Hamáček oznámil jej zrušenie. Na ceste ho mal okrem iných sprevádzať aj predseda SNS Andrej Danko, ktorý podľa vlastných slov Hamáčkovi dohodol schôdzku s ruským ministrom priemyslu a obchodu Denisom Manturovom. 

ŠKANDÁL v Česku: Hamáček
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

"Vedel som dopredu, že do Moskvy nepoletím. Bola to koordinovaná akcia," vyjadril sa Hamáček, ktorý je aj ministrom vnútra a dočasne vedie aj rezort diplomacie ČR. Skutočnosť, že ohlásená návšteva Moskvy bola len zastieracím manévrom pre český Deník N potvrdilo aj niekoľko vysokopostavených zdrojov z prostredia diplomacie.

V súvislosti s Hamáčkovou zrušenou cestou do Moskvy sa objavili aj špekulácie, že český vicepremiér chcel Rusom vyzradiť informácie o vyšetrovaní výbuchu vo Vrběticiach, čo on sám označil za absurdné. Zdôraznil, že v súvislosti s prípadom prebiehala koordinácia vlády a bezpečnostných zložiek a celú vec nebolo možné uponáhľať.

Zrušenie cesty Hamáček oficiálne zdôvodnil potrebou svojej účasti na pondelkovom zasadnutí českej vlády. Hamáčkov zámer letieť do Moskvy na rokovania o Sputniku V predtým verejne kritizoval premiér Babiš, ktorý na takúto cestu nevidel žiaden dôvod.

Vyhostenie pracovníkov ruskej ambasády

Vyhostenie 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb, oznámili v sobotu večer na mimoriadnej tlačovej konferencii český premiér Andrej Babiš a minister vnútra a zahraničných vecí a vicepremiér Jan Hamáček. Podľa Babiša existuje dôvodné podozrenie, že do výbuchov muničných skladov vo Vrběticiach boli zapojení dôstojníci ruskej GRU. Premiér o zisteniach českých tajných služieb informoval aj prezidenta ČR Miloša Zemana, ktorý podľa Babiša so zvoleným postupom súhlasí.

Prvý muničný sklad vo Vrběticiach explodoval 16. októbra 2014 a druhý 3. decembra toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Oba sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. Náklady na sanáciu objektu dosiahli stovky miliónov korún. Česká polícia výbuchy vyšetruje ako trestný čin všeobecného ohrozenia.

Viac o téme: CestaMoskvaAndrej DankoJan Hamáček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu