Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovensko reaguje na VYHOSTENIE ruských diplomatov: Je to šokujúce! Potvrdzuje to aj naše zistenia

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - K vyhosteniu ruských diplomatov z Českej republiky sa vyjadril aj štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus a koaličná strana SaS. Informácie sú pre nich šokujúce. Podľa SaS by mala byť zvolaná Bezpečnostná rada. Minister zahraničných vecí uviedol, že to potvrdzuje aj naše zistenia.

Štátny tajomník rezortu diplomacie pozorne sleduje situáciu v Českej republike. Klus aj SaS považujú tieto zistenia za šokujúce. Už čoskoro by sa k situácii mali vyjadriť, uviedol Klus. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok.


ŠKANDÁL v Česku: Exminister o ruských tajných vedel! Hamáček podáva trestné oznámenie, Rusi hrozia odvetou


Korčok vyjadril podporu, potvrdzuje to aj naše zistenia

Pred malou chvíľou telefonoval Korčok s jeho českým kolegom, ministrom zahraničných vecí Českej republiky Janom Hamáčkom. "Tlmočil som mu podporu pre diplomatické kroky a všetky opatrenia na zaručenie bezpečnosti občanov Českej republiky v súvislosti so zisteniami okolností výbuchu v muničnom sklade vo Vrbeticiach v roku 2014," povedal Korčok. 

Šéf diplomacie Ivan Korčok vyjadril Česku podporu, potvrdzuje to aj naše zistenia (Zdroj: Topky, MZV SR)

"Tieto udalosti potvrdzujú dlhodobé zistenia našich spravodajských služieb, že aj naše krajiny sú cieľom operácií zameraných proti ich bezpečnosti a stabilite," skonštatoval Korčok. Podporu Českej republike vyjadrí osobne aj zajtra na rokovaní ministrov zahraničných vecí Európskej únie. "Tiež vyzdvihnem význam spolupráce spojeneckých spravodajských služieb, ktoré majú kľúčovú úlohu pri zaručení vnútornej bezpečnosti a ochrane našich štátnych záujmov," dodal. 

Aktualizované 15:02 Remišová uviedla, že na Bezpečnostnej rade bude žiadať posúdenie situácie a plán SR, ako zlepšiť manažment bezpečnostných hrozieb. Bezpečnostné zložky by mali podľa nej poskytnúť vláde komplexný prehľad aktivít zahraničných tajných služieb na Slovensku.

Aktualizované 15:00 Podpredseda parlamentu Gábor Grendel zároveň uviedol, že požiadal, aby sa na najbližšej riadnej schôdzi parlamentného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) venovali aj pôsobeniu ruských tajných služieb.

Gábor Grendel a Juraj
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 13:30 Česko podporila aj prezidentka 

Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila v nedeľu podporu českej vláde v súvislosti s podozreniami o prepojení ruskej tajnej služby na výbuch v muničnom sklade Vrbětice. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec. "Slovensko podrobne sleduje údajné podvratné činnosti vedené zahraničnými aktérmi, ktoré vyústili do straty životov a obrovských škôd vo Vrběticiach," povedala Čaputová.

Aktualizované 13:15 Babiš má podporu Hegera

Premiér Eduard Heger vyhlásil, že český premiér Andrej Babiš má jeho "plnú podporu" za rozhodnutie vyhostiť 18 zamestnancov ruského veľvyslanectva v Prahe. "Na mojej nedávnej návšteve Prahy som dal jasne najavo, že Česká republika je naším najbližším spojencom v EÚ a NATO. Slovensko bude vždy stáť po boku ČR – kedykoľvek to bude potrebné," doplnil Heger.

Slovensko reaguje na VYHOSTENIE
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Eduard Heger)

Je čas na rázne kroky voči ruským spravodajským službám

Je čas na jasné a rázne kroky voči sieti ruských spravodajských služieb v krajinách EÚ a NATO. Vyhlásil to minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Rozhodnutiu Českej republiky rozumie. Ruské tajné služby sú v Európe podľa neho prítomné a aktívne. Dodal, že činnosť cudzej spravodajskej služby na českom území je dôkazom, že Rusko nemá úprimný záujem o vzájomnú spoluprácu s krajinami strednej Európy.

Slovensko reaguje na VYHOSTENIE
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Vyhostenie diplomatického personálu zastupiteľského úradu je jedným z najsilnejších signálov, ktoré sa v bilaterálnych vzťahoch dajú vyslať. Také rozhodnutie sa neprijíma ľahko, aj keď ide iba o jednu osobu. Rozhodnutie vyhostiť 18 osôb naraz je jasným signálom českej vlády, že Ruská federácia prekročila všetky hranice štandardnej spolupráce a hrubo zasiahla proti záujmom suverénneho štátu," napísal Naď na sociálnej sieti.

Prípady z muničných skladov vo Vrběticiach, ale aj z britského Salisbury sú podľa ministra najviditeľnejšími dôkazmi cieleného a škodlivého pôsobenia v Európe, kde sa ruská vláda neštíti zabíjať nevinných občanov iných krajín. "Takéto konanie Ruskej federácie je neprípustné a musí byť jasne pomenované a potrestané," dodal. Naď doplnil, že s Ruskom máme aj spoločné záujmy, napríklad zvládanie pandémie. "Ale od Ruskej federácie potrebujeme vidieť úprimný záujem o spoluprácu a nie zásadne nepriateľské aktivity," ozrejmil.

Je to šokujúce

Situáciu sleduje aj rezort diplomacie a to o to viac, že aj Slovensko má svoje nedobré skúsenoti s vyhosťovaním diplomatov Ruskej federácie. "V prípade, že budeme požiadaní o akúkoľvek pomoc a súčinnosť, tak sme ju samozrejme nášmu najdôležitejšiemu priateľovi a partnerovi Českej republike okamžite pripravení poskytnúť. K všetkému ostatnému sa vyjadríme priebežne v najbližších hodinách a dňoch," uviedol na sociálnej sieti Klus. 

Rozhodnutie vlády Českej republiky vyhostiť 18 ruských diplomatov v súvislosti s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach je správnou reakciou na činnosť ruských tajných služieb. Uviedla v reakcii koaličná strana SaS. "Tieto správy sú aj pre nás šokujúce. Podľa strany SaS by mala byť zvolaná Bezpečnostná rada SR," dodali v krátkom stanovisku. 

OĽaNO podporuje ČR v diplomatických krokoch voči Rusku

Hnutie OĽaNO plne podporuje Českú republiku v jej úsilí o dôsledné vyšetrenie okolností, ako aj v diplomatických krokoch, ktoré voči Ruskej federácii podnikla. Pokiaľ sa preukáže podozrenie zo spáchania atentátu v ČR, do ktorého mala byť zapojená cudzia mocnosť, ide podľa hnutia o bezprecedentný zásah do bezpečnosti a suverenity členskej krajiny EÚ.

Brífing hnutia OĽANO
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa v RTVS reagoval, že ide o klasickú diverznú činnosť spravodajských služieb. "K vyhosťovaniu ruských diplomatov prichádza pravidelne, skoro vo všetkých krajinách," pripomenul. Počet vyhostených ruských diplomatov z ČR je však podľa neho "značný". Upozornil tiež na to, že aktivity spravodajských služieb Ruska sú najmä od roku 2014 intenzívnejšie, vnímame ich v EÚ aj na Slovensku. Nemyslí si, že by sa táto udalosť výrazne dotkla vzťahov EÚ k Rusku.

"Naše hnutie si zhoršenú bezpečnostnú situáciu uvedomuje a k posilneniu obrany Slovenska prispelo nielen prijatím dôležitých dokumentov, akými sú napríklad obranná a bezpečnostná stratégia, ale aj posilnením útvarov na boj s hybridnými hrozbami či systematickým zvyšovaním obranyschopnosti našich ozbrojených síl," skonštatovalo tiež hnutie OĽaNO v stanovisku.

Za ľudí očakáva ubezpečenie, že SR má pod kontrolou aktivity ruských diplomatov

ňVyhostenie 18 ruských diplomatov z Českej republiky pre mimoriadne závažné podozrenia by malo znamenať, že nás naše bezpečnostné zložky ubezpečia, že máme pod kontrolou aktivity ruských diplomatov na Slovensku. V stanovisku to uviedla strana Za ľudí. "Rovnako očakávame podrobnejšie informácie k tomu, čo sa stalo, aj od nášho rezortu diplomacie, ktorý je v úzkom kontakte s našimi partnermi v zahraničí," skonštatovala strana Veroniky Remišovej.

PS vyzýva na vyhostenie ruských agentov zo Slovenska

Progresívne Slovensko vyzýva vládu Eduarda Hegera na vyjadrenie solidarity s Českou republikou a vyhostenie ruských agentov, ktorí pôsobia na ambasáde v Bratislave. Europoslanec a podpredseda PS Michal Šimečka odsúdil účasť agentov ruských tajných služieb na výbuchu v muničných skladoch v českých Vrběticích.

Tlačová konferencia strany PS
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Slovensko musí reagovať a postaviť za nášho najbližšieho partnera a suseda, Českú republiku. Ide o bezprecedentný útok na území členského štátu EÚ a NATO, ktorý stál životy dvoch občanov ČR a spôsobil škody za desiatky miliónov eur. Výbuch muničného skladu sa navyše udial len pár kilometrov od slovenských hraníc. Ruskí agenti pôsobia aj na ambasáde v Bratislave a ich vyhostenie by bolo nielen symbolickým vyjadrením solidarity s naším najbližším partnerom, ale aj v jednoznačnom bezpečnostnom záujme Slovenska," uviedol Šimečka.

Ak sa to potvrdí, Putin prekročil ďalšiu hranicu

Ak sa podľa poslanca parlamentu a bývalého veľvyslanca SR pri NATO Tomáša Valášeka potvrdia informácie zverejnené českou stranou, bola prekročená ďalšia hranica v správaní vlády Vladimíra Putina. "Neviem o obdobnom prípade, že by ruská vojenská rozviedka nastražila bombu, ktorá zničila vojenské zariadenie členskej krajiny NATO, na jej vlastnom území a zabila pri tom dvoch ľudí," uviedol Valášek. 

Slovensko reaguje na VYHOSTENIE
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pripomenul, že hoci udalosti sa odohrali pred siedmimi rokmi, napätie vo vzťahu s Ruskom neutícha. "V tomto momente je na ruskej strane hranice s Ukrajinou zhromaždených najviac vojsk od vojny v r. 2014," doplnil. Vyzval na preventívne opatrenia na slovenskom území. "Vzhľadom
na informácie z Českej republiky a na aktuálne dianie na rusko-ukrajinskej hranici žiadame ministerstvo obrany informovať výbor pre obranu a bezpečnosť NR SR o stave ochrany muničných skladov na území SR. Obdobne, žiadame vojenské spravodajstvo informovať osobitný výbor pre kontrolu Vojenského spravodajstva o tom, či ruská vojenská rozviedka monitorovala muničné sklady na území Slovenskej republiky,"
uzavrel Valášek.

Zasahovanie do vnútorných záležitostí treba odsúdiť

Udalosti v Českej republike dokazujú, že žijeme vo svete plnom rôznorodých geopolitických a zahraničnopolitických záujmov. Uviedla strana Hlas v stanovisku. "Akékoľvek zasahovanie do vnútorných a bezpečnostných záležitostí štátu je neprípustné a treba ho odsúdiť. Podľa vyjadrení českého premiéra Babiša existuje dôvodné podozrenie o zapojení dôstojníkov ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU do výbuchu vo Vrbeticiach, čo je predmetom šetrenia orgánov činných v trestnom konaní," píše strana. 

Tlačová konferencia strany Hlas
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V prípade, že vyšetrovanie potvrdí predbežné informácie o teroristickom útoku na Českú republiku, treba ho jednoznačne odsúdiť. "Momentálne vyslovujem plnú politickú solidaritu štátu, ktorý je naším bezprostredným susedom a strategickým partnerom v EÚ a NATO. Považujeme za dôležité, využiť všetky existujúce medzinárodné formáty a vyzvať prezidenta Putina, aby si sadol so Západom za rokovací stôl s cieľom deeskalovať napätú situáciu na Ukrajine a v Bielorusku. Stredná Európa musí zostať priestorom spolupráce a stability," dodali. 

Škandál v Česku

Český premiér Andrej Babiš a minister vnútra a zahraničných vecí a vicepremiér Jan Hamáček v sobotu (17. 4.) večer oznámili, že Česká republika vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Na opustenie ČR dostali 48 hodín. Vyhostenie má súvisieť s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, do ktorého boli zrejme zapojení ruskí agenti. Rusko následne pohrozilo Českej republike odplatou za vyhostenie 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe.

Viac o téme: VyhostenieSaSRichard SulíkMartin Klus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu