Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Liberáli z Európskeho parlamentu odsúdili nátlak a útoky na vedecké inštitúcie na Slovensku

Európsky parlament
Európsky parlament (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Európski liberáli odmietajú politický nátlak a útoky na nezávislé vedecké a štátne inštitúcie na Slovensku. Predseda liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) z Európskeho parlamentu (EP) Dacian Čiološ to v piatok uviedol v spoločnom stanovisku s podpredsedom tejto frakcie, slovenským europoslancom Michalom Šimečkom (Progresívne Slovensko).

V ich spoločnom vyhlásení sa uvádza, že nezávislé vedecké a štátne inštitúcie sú kľúčové pre dobré fungovanie demokracie, dodržiavanie pravidiel a ochranu bezpečia občanov v členských krajinách EÚ. "Je nemysliteľné, aby vrcholní predstavitelia a odborní pracovníci týchto inštitúcií čelili tvrdým osobným útokom zo strany vrcholných predstaviteľov politickej moci v krajine len za to, že poctivo vykonávajú svoju prácu a neustupujú tlaku mocných," odkázal šéf liberálnej frakcie, bývalý eurokomisár a rumunský premiér Dacian Čiološ.

Šimečka v tejto súvislosti zdôraznil, že šírenie nenávisti voči vedcom a vysokým štátnym úradníkom nemá v demokratickej spoločnosti miesto. Dodal, že jeho spolustraníkov vo frakcii "hlboko znepokojili" vyhrážky smrťou a násilím, ktorým čelí riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzana Baťová a jej rodina po tom, čo na ňu v médiách opakovane zaútočil minister financií Igor Matovič.

Viac o téme: LiberáliInštitúcieSlovenskoEurópsky parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu