Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Nová hrozba z Británie: Zaznamenali indický variant vírusu s dvojitou mutáciou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Nový indický variant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý zaznamenali v Británii, má všetky charakteristiky veľmi nebezpečného vírusu. Informovala o tom v piatok na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Tento variant má dve nové výrazné mutácie "spike proteínu", teda glykoproteínového hrotu, ktorý vírusu umožňuje vstúpiť do buniek a napadnúť bunky imunitného systému. Indický variant s označením B.1.617 podľa údajov anglického úradu pre verejné zdravie Public Health England (PHE) zaznamenali u 73 infikovaných v Anglicku a v štyroch prípadov v Škótsku.

Takisto ho zaznamenali v najmenej piatich indických zväzových štátoch, ktoré sú ohniskami šírenia vírusu v tejto krajine, pripomína Sky News. India za stredu zaznamenala rekordných 200.000 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Obe mutácie proteínového hrotu podľa Sky News vírusu pomáhajú napadnúť ľudské bunky a vyhýbať sa účinku niektorých protilátok. Zatiaľ nie je známe, ako ovplyvnia účinok existujúcich vakcín.

Nový variant s dvojitou mutáciou objavili v marci v Indii, písala 25. marca na svojej webovej stránke stanica BBC. Virológ Šáhid Džamíl pre BBC uviedol, že dvojitá mutácia na kľúčových miestach v hrotovom proteíne môže vírusu umožniť odolávať imunitnému systému. India nie je na tzv. červenom zozname britskej vlády a osoby prichádzajúce z tejto krajiny nemusia absolvovať povinnú karanténu v hoteli. Musia však absolvovať dva testy a zostať desať dní v domácej karanténe.

Viac o téme: HrozbaBritániaKoronavírusIndický variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu