Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Nedovoľme, aby nás pandémia rozdelila ako ľudí i spoločnosť, tvrdí Steinmeier

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier (Zdroj: SITA/Bernd von Jutrczenka/Pool via AP)

BERLÍN - Poprední nemeckí politici vrátane spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera a kancelárky Angely Merkelovej spolu s predstaviteľmi cirkvi si v nedeľu v koncertnej sieni v Berlíne (Konzerthaus) pripomenuli pamiatku takmer 80.000 obetí koronavírusovej pandémie a pozostalým vyjadrili sústrasť. Uviedli to nemecké médiá.

Steinmeier vyzval svojich spoluobčanov aj v týchto ťažkých časoch na spolupatričnosť. "Nedovoľme, aby nás pandémia, ktorá nás ako ľudí núti držať od seba odstup, od seba oddeľovala aj ako spoločnosť," povedal. Nedeľňajšia spomienka je určená tým, "ktorí sú v tejto temnej dobe osamelí a často zomreli bolestivou smrťou". Ľuďom, ktorí smútia za svojimi zosnulými príbuznými, treba podľa neho povedať, že vo svojom smútku a utrpení nie sú sami.

"Všetci nám chýbajú - svojim rodinám a priateľom, susedom, kolegoom, našej spoločnosti," povedal Steinmeier. "Zostanú však v našich spomienkach. Nezabudneme na nich," dodal. Prezident vyjadril pochopenie pre "zatrpknutosť a hnev" mnohých ľudí. Aj politici však museli prijať ťažké, niekedy tragické rozhodnutia, aby zabránili ešte väčšej katastrofe, z ktorých sa treba poučiť. Chybami a omylmi sa treba zaoberať, zároveň však varoval, aby v spoločnosti prevážilo hľadane vinníkov a obzeranie sa do minulosti. "Pozbierajme ešte raz sily na cestu vpred, cestu z pandémie, ktorou chceme ísť a ktorou pôjdeme spolu," apeloval Steinmeier.

Na úvod spomienkového podujatia sa konala ekumenická bohoslužba. Na oboch akciách bol počet účastníkov vzhľadom na nepriaznivú pandemickú situáciu obmedzený. Za uplynulých 24 hodín zdravotnícke úrady v Nemecku nahlásili Inštitútu Roberta Kocha (RKI) 19.185 nových prípadov nákazy novým koronavírusom a 67 úmrtí. V rovnakom čase pred týždňom zaznamenal RKI 17.855 novonakazených a 104 úmrtí. V nedeľu je však počet hlásených prípadov zvyčajne nižší, okrem iného aj preto, že cez víkend sa robí menej testov.

Od začiatku pandémie bolo v Nemecku potvrdených 3.142.262 infekcií koronavírusom SARS-CoV-2. Ich skutočný počet bude pravdepodobne výrazne vyšší, pretože mnohé prípady sa nezachytia testami. Na ochorenie COVID-19 alebo komplikácie s ním spojené zomrelo doteraz 79.914 ľudí.

Viac o téme: PandémiaKoronavírusFrank-Walter Steinmeier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu