Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Británia a Európska únia budú vo štvrtok rokovať o Severnom Írsku

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič a britský vyjednávač pre brexit David Frost budú vo štvrtok v Bruseli rokovať o pravidlách na hraniciach medzi Írskom a Severným Írskom, oznámila v stredu EÚ. Informovala o tom agentúra AP.

Európska komisia (EK) začala v marci právne kroky proti Spojenému kráľovstvu v súvislosti s novým porušením podmienok dohody o brexite z roku 2019, pripomína AP. Okrem iného ide o nedodržanie dôležitých ustanovení protokolu o Írsku a Severnom Írsku. Hovorca Európskej komisie Daniel Ferrie povedal, že Šefčovič a Frost absolvujú neformálne stretnutie.

Británia a EÚ sa usilujú nájsť spoločný postoj v súvislosti s pravidlami na hraniciach medzi Írskom a Severným Írskom. Severné Írsko, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, zostalo po brexite súčasťou jednotného trhu EÚ, aby sa zabránilo zavedeniu kontrol na hraniciach s Írskou republikou, ktorá je členskou krajinou EÚ. Otvorené hranice pomohli podporiť mierový proces v Severnom Írsku, pripomína AP. Británia sa marci jednostranne rozhodla do októbra predĺžiť ochrannú lehotu na kontroly niektorých potravín a poľnohospodárskych produktov smerujúcich z EÚ do Severného Írska. S tým Európska únia nesúhlasila a podnikla právne kroky. Británii dala mesiac čas na vyjadrenie.

Viac o téme: Rokovanie BritániaEurópska úniaSeverné Írsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu