Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šefčovič predstavil vylepšenia tvorby právnych procesov Európskej únie

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Európska komisia (EK) vo štvrtok navrhla viacero vylepšení procesu, ktorým sa na úrovni EÚ koncipujú právne predpisy. Zmeny predstavil podpredseda EK pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič, ktorý je za túto agendu zodpovedný.

"Komisia má už teraz jeden z najlepších systémov právnej regulácie na svete, no stále je čo zlepšovať. Preto chceme zintenzívniť naše úsilie, aby sme právne predpisy EÚ zjednodušili a znížili s nimi súvisiace administratívne zaťaženie, Chceme pritom optimálnejšie využívať strategický výhľad a podporovať udržateľnosť a digitalizáciu," uviedol Šefčovič v správe médiá. Dodal, že ak má mať táto iniciatíva úspech, musia za jeden koniec ťahať všetky zainteresované strany a začať tvoriť kvalitné politiky EÚ, ktoré budú znamenať "silnejšiu a odolnejšiu Európu".

Kľúčovou je najmä spolupráca medzi inštitúciami EÚ, ako aj s členskými štátmi a zainteresovanými stranami vrátane sociálnych partnerov, podnikov a občianskej spoločnosti. Komisia navrhla viaceré opatrenia: odstrániť prekážky a byrokratické postupy, ktoré spomaľujú investície a budovanie infraštruktúry 21. storočia; zjednodušiť verejné konzultácie zavedením jednotnej "výzvy na predloženie dôkazov"; zaviesť zásadu "jeden za jeden", ktorej cieľom je minimalizovať administratívnu záťaž občanov a podnikov tak, že sa osobitná pozornosť bude venovať dôsledkom a nákladom súvisiacim s vykonávaním právnych predpisov, a to najmä v prípade malých a stredných podnikov.

Viac o téme: Maroš ŠefčovičEurópska úniaVylepšenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu