Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Patríte do tejto skupiny? POZOR, odhalili najhoršiu kombináciu faktorov pri očkovaní!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Štúdia z Talianska ukazuje, že u ľudí s nadváhou sa po očkovaní proti koronavírusu vyvinie menšia ochrana pred patogénmi v ich tele. Vedci stanovili počet protilátok týždeň po druhej injekcii - táto hodnota bola nižšia u obéznych ľudí ako u ľudí s normálnou hmotnosťou. Skúmali sa aj ďalšie faktory, ako je vek a pohlavie. Podľa štúdie je najhoršia kombinácia: starý, muž a tučný.

Na výskume sa zúčastnilo 248 zdravotníckych pracovníkov. Účinnú látku dostali od spoločnosti Biontech/Pfizer. Siedmy deň po druhej dávke sa im odobrala krv a stanovila sa hodnota koncentrácie protilátok. Tí ľudia, ktorí mali výraznú nadváhu, dopadli horšie.

Očkovanie funguje lepšie u mladých ľudí a žien

Očkovanie fungovalo najlepšie u účastníkov štúdie vo vekovej skupine do 37 rokov. S priemerom 453,5 AU/ml (pozn. red.: Arbitrary Units - relatívne jednotky na mililiter) sa u nich vyvinulo najviac protilátok, za ktorými nasledovali osoby vo veku 37 až 47 rokov s koncentráciou 330,9 AU/ml. Vo vekovej skupine od 47 do 56 rokov bolo zistených 239,8 AU/ml a u osôb starších ako 56 rokov iba 182,4 AU/ml. Ženy (338,5 AU/ml) mali v štúdii vyššie hodnoty koncentrácie protilátok ako muži (212,6 AU/ml).

Vakcína proti koronavírusu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Oded Balilty)

Dostanú tri dávky?

Očkovanie nie je neúčinné ani u ľudí s nadváhou - ochrana bude pravdepodobne slabšia alebo možno kratšia. Bolo tiež pozorované, že aj iné očkovanie malo horší účinok na obéznych ľudí ako na štíhlych ľudí. Podľa autorov štúdie je pre túto rizikovú skupinu aj tak veľmi dôležitá koronavírusová vakcína - pretože tuční ľudia majú vyššie riziko závažného priebehu ochorenia Covid-19. Ak by sa v ďalších, rozsiahlejších štúdiách potvrdila nižšia ochrana proti očkovaniu, vedci odporúčajú zvážiť podanie tretej dávky.

Viac o téme: OčkovanieObezitaTučnotaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu