Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Jordánsky kráľ sa prvýkrát objavil na verejnosti s princom obvineným zo vzbury

Jordánsky korunný princ Hamza a jeho manželka princezná Núr
Jordánsky korunný princ Hamza a jeho manželka princezná Núr (Zdroj: TASR/AP Photo/Hussein Malla, File)

AMMÁN - Jordánsky kráľ Abdalláh II. a princ Hamza sa objavili v nedeľu prvýkrát spoločne na verejnosti od politickej krízy, ktorú vyvolali podozrenia zo zosnovania sprisahania, na ktorom sa mal podieľať aj jordánsky princ. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Štátna televízia priniesla zábery skupiny členov kráľovskej rodiny v mauzóleu, kde sú pochovaní ich predkovia. Toto pietne miesto navštívili pri príležitosti 100. výročia založenia Jordánskeho hášimovského kráľovstva. Kráľovský palác medzitým na Twitteri zverejnil ich fotografiu s popisom "jeho veličentvo Jordánsky kráľ Abdalláh II., jeho kráľovská výsosť korunný princ Husajn a princ Hamza pri hrobe zosnulého kráľa Husajna". Princ Hamza vo videu zaslanom uplynulú sobotu spravodajskej televízii BBC tvrdil, že je v domácom väzení. Hamza v ňom obvinil vládu z rodinkárstva, korupcie a autoritárstva. Každý, kto podľa neho otvorene vyjadrí svoj názor, stane sa terčom vyhrážok, šikanovania a represií.

Nezvyčajný spor v jordánskej kráľovskej rodine sa dostal na verejnosť minulú sobotu, keď náčelník generálneho štábu jordánskej armády 41-ročného princa vyzval, aby "prestal s činnosťou, ktorá by mohla narušiť stabilitu a bezpečnosť Jordánska". O deň neskôr podpredseda vlády Ajman Safadí oznámil, že bolo zmarené sprisahanie, na ktorom sa mal podieľať aj Hamza a ktorého cieľom malo byť podkopanie bezpečnosti Jordánskeho kráľovstva. V tejto súvislosti bolo zadržaných najmenej ďalších 16 osôb.

Kráľovská rodina v pondelok večer oznámila, že princ Hamza potvrdil svoju lojalitu voči kráľovi Abdalláhovi II. vo vyhlásení, ktoré podpísal. Princ Hamza je najstarším synom zosnulého kráľa Husajna a kráľovnej Núr. Podľa želania svojho otca, ktorý zomrel v roku 1999, bol vymenovaný za korunného princa, keď sa kráľom stal Abdalláh. V roku 2004 ho však Abdalláh zbavil tohto titulu a udelil ho svojmu najstaršiemu synovi Husajnovi, čím si zároveň upevnil svoju moc.

Viac o téme: VzburaPrincKráľJordánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu