Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Predstavitelia SAE a Izraela rokovali: Témou ich rozhovoru bola potravinová a vodná bezpečnosť

Predseda vlády Spojených arabských emirátov
Predseda vlády Spojených arabských emirátov (Zdroj: SITA/AP Photo/Jon Gambrell, File)

ABÚ ZABÍ - Spojené arabské emiráty (SAE) a Izrael prisľúbili, že budú spolupracovať v oblasti potravinovej a vodnej bezpečnosti po tom, ako sa tento mesiac dohodli na normalizácii svojich bilaterálnych vzťahov.

Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra DPA. Prísľub zaznel počas online rokovaní medzi ministerkou SAE pre potravinovú bezpečnosť Marjam Meihírovou a izraelským ministrom poľnohospodárstva Alonom Schusterom. Rokovania sa uskutočnili v piatok, spresnili emirátske médiá.

Izrael a SAE oznámili 13. augusta dosiahnutie dohody sprostredkovanej Washingtonom o nastolení diplomatických vzťahov výmenou za to, že židovský štát stiahne svoj kontroverzný plán na anektovanie častí okupovaného Predjordánska.

Vďaka predmetnej dohode sa SAE stali po Egypte a Jordánsku treťou arabskou krajinou - a prvou arabskou krajinou v Perzskom zálive -, ktorá má diplomatické vzťahy s Izraelom. O to, či sa týmto smerom vydajú aj ďalšie arabské štáty, sa vedú rozsiahle špekulácie.

SAE v sobotu oficiálne zrušili zákon z roku 1972 o bojkote Izraela. Ukončenie bojkotu umožňuje jednotlivcom a spoločnostiam uzatvárať zmluvy s entitami a individuálnymi osobami, ktoré žijú v Izraeli, mať izraelské občianstvo alebo pracovať pre Izrael bez ohľadu na miesto, kde sa nachádzajú.

Opatrenie takisto umožňuje vstup, výmenu, prechovávanie a obchodovanie s izraelskými výrobkami na území SAE. Zákon z roku 1972 odrážal v tom čase všeobecne rozšírený postoj arabských krajín, podľa ktorého k uznaniu Izraela dôjde až vtedy, keď budú mať Palestínčania samostatný štát.

Dohoda medzi Abú Zabí a Tel Avivom by sa mala týkať aj zavedenia priamych letov, bezpečnosti, telekomunikácií, energetiky, cestovného ruchu a zdravotníctva. Obe krajiny tiež nadviažu spoluprácu v boji proti pandémii COVID-19.

Viac o téme: Rokovanie IzraelSAE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu