Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pápež varoval, že planéta je na hrane zničenia: Výzva na úctu voči prírode

Pápež podporuje názov vedcov
Pápež podporuje názov vedcov (Zdroj: SITA/Angelo Carconi/Pool photo via AP)

VATIKÁN - Pápež František vo svojom štvrtkovom videoposolstve ku Dňu Zeme uviedol, že planéta je "na pokraji" a ľudstvo sa musí vyhnúť "ceste sebazničenia". Informovala o tom agentúra Reuters.

"Teraz je čas konať. Sme na pokraji (zničenia)," uviedol pápež, ktorý podporuje názor vedcov, že globálne otepľovanie je sčasti spôsobené človekom. Ľudia musia podľa neho prestať s nerešpektovaním prírody, pretože tá im to "už dlho odpúšťať nebude", uviedol aj v súvislosti s aktuálnou pandémiou COVID-19 a následkami klimatickej zmeny.

"Keď sa ničenie prírody začne, je ťažké ho zastaviť. Ešte ale nie je neskoro a budeme odolnejší, ak budeme spolupracovať, a nie konať sami," vyzval. Ak sa ľudstvo z aktuálnej zdravotnej krízy nepoučí a nezlepší, povedie to podľa pápeža k sebadeštrukcii. Súčasná doba predstavuje vhodný čas na inovácie a invenciu, dodal. Na politických lídrov apeloval, aby konali odvážne a spravodlivo.

V osobitnom videoposolstve v rámci globálneho klimatického summitu organizovaného Bielym domom pápež povedal, že ľudia "sa musia starať o prírodu, aby sa príroda mohla starať o nás". Dvojdňové podujatie, ktoré hostí americký prezident Joe Biden, nazval pápež "úžasným". Pápež tiež privítal návrat Washingtonu ku Parížskej klimatickej dohode z roku 2015. Bidenov predchodca Donald Trump totiž ako jeden z prvých krokov v úrade prezidenta USA oznámil, že USA od tejto významnej dohody odstúpia.

Viac o téme: PápežPlanétaKlímaVatikánDeň Zeme
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu