Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dôsledky brexitu cítiť až teraz, uviedol bývalý hlavný vyjednávač

Michel Barnier
Michel Barnier (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

BRUSEL - Dôsledky rozhodnutia Spojeného kráľovstva vystúpiť z Európskej únie cítiť až teraz, niekoľko rokov po referende z júna 2016, v ktorom Briti rozhodovali o členstve svojej krajiny v Únii. Podľa portálu Euractiv.com to v stredu uviedol dnes už bývalý hlavný vyjednávač EÚ pre brexit a pre pobrexitové vzťahy s Britániou Michel Barnier.

Barnier viedol do 31. marca v mene Európskej komisie zložité rokovania o pobrexitových vzťahoch medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. Teraz uviedol, že zmeny, ktoré priniesol brexit od 1. januára tohto roku, keď sa skončilo pobrexitové prechodné obdobie - v podobe nových obchodných prekážok, obmedzenia pohybu európskych občanov či pracovných víz - sú nevyhnutné.

"Mnohí ľudia začínajú skutočné dôsledky referenda chápať až teraz," uviedol Barnier na videokonferencii vo Švajčiarsku, na ktorej sa zúčastnil prostredníctvom telemostu z Paríža. "Realita, ktorá je už každému jasná, je tá, že brexit znamená opätovné vytvorenie obchodných bariér, ktoré neexistovali po dobu 47 rokov," dodal. Euractiv pripomenul, že podľa údajov britského združenia pre potraviny a nápoje klesol vývoz týchto komodít z Británie do EÚ v januári o 75,5 percenta, pričom hlavnou príčinou tohto stavu sú obchodné prekážky, ktoré nastali po skončení prechodného obdobia.

Londýn na druhej strane tvrdí, že obchodné vzťahy s EÚ sú ovplyvnené pandémiou ochorenia COVID-19 a problémami, ktorým čelia spoločnosti pri prispôsobovaní sa novým colným pravidlám. Michel Barnier pôsobil v Európskej komisii od roku 2010. Najskôr bol eurokomisárom pre vnútorný trh (2010-2014), v roku 2016 sa stal hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit a od 16. novembra 2019 do 31. marca 2021 mal na starosti rokovania o budúcich partnerských a obchodných vzťahoch medzi Bruselom a Londýnom. Vo februári tohto roku oznámil, že sa chce venovať francúzskej politike v rámci novej politickej strany s názvom Patriot a Európan, čo podporilo fámy o jeho možnej kandidatúre v prezidentských voľbách v roku 2022.

Viac o téme: VyjednávačLondýnBruselMichel BarnierBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu