Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS EÚ dostane do konca marca 107 miliónov dávok vakcín: Tretinu od AstraZenecy

Vakcína AstraZeneca
Vakcína AstraZeneca (Zdroj: SITA/AP/Fabio Ferrari/LaPresse)

BRUSEL - Štáty Európskej únie dostanú do konca marca 107 miliónov dávok očkovacích látok proti chorobe COVID-19. Uviedla to v stredu hovorkyňa Európskej komisie, informovala agentúra Reuters. EÚ tak dosiahne svoj niekdajší cieľ, ktorý je však ďaleko za pôvodnými plánmi vakcinačnej kampane.

Na základe zmlúv podpísaných s výrobcami vakcín EÚ očakávala, že do konca marca dostane 120 miliónov dávok vakcíny iba od britsko-švédskej firmy AstraZeneca a ďalšie desiatky miliónov dávok od spoločností Pfizer-BioNTech a Moderna. Po veľkých škrtoch v dodávkach, ktoré oznámila AstraZeneca, Európska únia revidovala svoj počiatočný cieľ a znížila ho na získanie asi 100 miliónov dávok vakcíny do konca marca.

Hovorkyňa EK v stredu na tlačovej konferencii špecifikovala, že podľa očakávaní spoločnosť AstraZeneca dodá do konca marca 29,8 milióna dávok vakcíny - v súlade so svojím, smerom nadol revidovaným plánom dodávok. Spoločnosť Pfizer-BioNTech dodá 67,5 milióna dávok a Moderna takmer desať miliónov.

Tieto údaje, ktoré EÚ uviedla, sú v súlade s pôvodnými záväzkami oboch týchto farmaceutických spoločností. Únia predpokladá, že v druhom štvrťroku dôjde k výraznému zvýšeniu dodávok vakcín, čo bude podľa slov hovorkyne EK stačiť na to, aby bolo do júla zaočkovaných najmenej 70 percent dospelej populácie EÚ, i na urýchlenie zatiaľ pomalej vakcinácie.

Viac o téme: VakcínaKoronavírusAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu