Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE Očkovanie u detí je bezpečné: Táto vakcína má 100-percentnú účinnosť!

Očkovanie vakcínou Pfizer Zobraziť galériu (5)
Očkovanie vakcínou Pfizer (Zdroj: SITA/Richard Chung via AP)

NEW YORK - Americko-nemecké konzorcium v stredu oznámilo, že jeho vakcína proti koronavírusu má vo vekovej kategórii 12-15 rokov 100-percentnú účinnosť. Uvádza sa to vo vyhlásení firiem Pfizer/BioNTech.

KORONAVÍRUS Super správa! Nová štúdia o vakcínach: Neuveríte, akú ochranu poskytujú

Výrobcovia vakcín v nasledujúcich týždňoch plánujú poskytnúť získané údaje americkému Úradu pre potraviny a lieky (FDA), ako aj Európskej liekovej agentúre (EMA), čím chcú dosiahnuť pozmenenie platného povolenia pre núdzové použitie, ktoré im tieto regulačné úrady udelili vlani, informoval šéf Pfizeru Albert Bourla. Informovala agentúra AFP.

Po schválení príslušných zmien dúfajú v spustenie očkovania vo vekovej kategórii 12-15 rokov ešte pred začiatkom školského roka 2021/2022, dodal.

Očkovanie vakcínou Pfizer
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Jung Yeon-je/Pool Photo via AP)

Výkonný riaditeľ nemeckej firmy BioNTech Ugur Sahin označil výsledky predbežnej štúdie za "veľmi povzbudivé", aj vzhľadom na správy o rýchlom šírení tzv. britského variantu koronavírusu. Vakcínu od Pfizer/BioNTechu vlani ako prvú očkovaciu látku proti covidu schválili USA aj EÚ, a to na podanie ľuďom starším ako 16 rokov. Odvtedy túto vakcínu dostali občania viac ako 65 krajín sveta.

Pfizer/BioNTech majú v pláne do konca tohto roka vyrobiť 2,5 miliardy dávok vakcíny. Tri výrobné závody má má toto konzorcium v USA a po jednom v Nemecku a Belgicku. Spoločnosti Pfizer/BioNTech ešte minulý týždeň oznámili, že začali testovať svoju vakcínu proti koronavírusu u detí vo veku do 11 rokov.

Viac o téme: účinnosťVakcínyPfizerTetsovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu