Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zatváranie reštaurácií veľmi nepomáha: Toto sú najefektívnejšie opatrenia proti KORONAVÍRUSU!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Devätnásť vedcov zhromaždilo údaje zo 41 krajín o ich protikoronavírusových opatreniach. Cieľom bolo zistiť, čo skutočne spomaľuje šírenie infekcie a udržuje pandémiu pod kontrolou. Výsledky sú prekvapivé.

Otváranie alebo zatváranie, lockdown alebo uvoľňovanie opatrení - to sú už rok kľúčové otázky na celom svete. Každá krajina postupovala inak. Od ignorovania nákazlivého nového koronavírusu po úplný zákaz vychádzania bolo v opatreniach zastúpené všetko.

Ale ktoré z nich sú efektívne? Na túto otázku sa pokúsilo odpovedať 19 vedcov z Veľkej Británie, USA a Austrálie. Zhromaždili údaje zo 41 krajín a jednotlivé opatrenia porovnali s hodnotami R.

Skúmané údaje pochádzajú z 34 európskych a siedmich mimoeurópskych krajín z 1. koronovej vlny od januára do mája 2020. Hodnota R označuje, koľko ľudí je infikovaných jednou nakazenou osobou. Ak je toto číslo trvale pod 1, krivka infekcie klesá.

Zatváranie reštaurácií veľmi nepomáha:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Najefektívnejšie opatrenie: Zákaz zhromažďovania sa

Štúdia publikovaná v časopise Science označila za najúčinnejšie opatrenie zákaz zhromažďovania sa viac ako 10 ľudí v uzavretých miestnostiach. Hodnota R sa znížila o 42 percent. Veľmi efektívne boli aj uzatvorenia škôl a univerzít, keď sa hodnota R znížila o 38 percent.

Na druhej strane zatvorenie reštaurácií, barov a klubov a zákaz vychádzania priniesli prekvapivo málo: hodnota R poklesla iba o 18, respektíve o 13 percent. Štúdia však jasne nerozlišuje medzi prísnym zákazom vychádzania alebo len zákazom nočného vychádzania.

Nie je prekvapením, že vedci dospeli k záveru, že kombinácia zákazu zhromažďovania sa pre skupiny nad 10 osôb, zatvárania reštaurácií, barov a klubov, ako aj škôl a univerzít, je najvhodnejšia, pričom udržuje hodnotu R pod kritickou úrovňou z 1,0.

Viac o téme: NákazaZatváranieKoronavírusHodnota R
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu