Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Samovražedný útočník sa odpálil pred katedrálou počas omše: Najmenej deväť zranených

Zranenia utrpelo najmenej deväť ľudí Zobraziť galériu (3)
Zranenia utrpelo najmenej deväť ľudí (Zdroj: SITA/AP Photo/Yusuf Wahil)

JAKARTA - Samovražedný útočník odpálil v nedeľu nálož pred rímskokatolíckou katedrálou v meste Makasar na indonézskom ostrove Sulawesi. Zranenia utrpelo najmenej deväť ľudí, oznámila polícia.

Video natočené mobilným telefónom, ktoré získala agentúra AP, zachytáva časti tela neďaleko horiaceho motocykla pri bránach katedrály v Makasare, metropole provincie Južné Sulawesi. Katolícky kňaz Wilhelmus Tulak, ktorý slúžil omšu na sviatok Kvetnej nedele, novinárom povedal, že zhromaždených veriacich vystrašil zvuk silného výbuchu, keď sa práve bohoslužba skončila. Členovia ochranky si podľa Tulaka všimli dvoch podozrivých motoristov, ktorí chceli vstúpiť do areálu kostola, a keď ich chceli zastaviť, jeden z nich odpálil bombu a zomrel pri bráne.

VIDEO Samovražedný útočník sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Yusuf Wahil)

Polícia Južného Sulawesi uviedla, že o život prišiel najmenej jeden atentátnik a zranenia utrpeli štyria strážcovia a piati civilisti. Indonézia, najľudnatejšia krajina s moslimskou väčšinou na svete, bojuje proti militantom od bombových útokov na ostrove Bali, pri ktorých v roku 2002 zahynulo 202 ľudí, prevažne zahraničných turistov. Útoky na cudzincov v posledných rokoch z veľkej časti vystriedali menšie a menej smrtiace útoky zamerané voči vláde, polícii, protiteroristickým jednotkám a ľuďom, ktorých militanti považujú za neveriacich, približuje AP.

VIDEO Samovražedný útočník sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Yusuf Wahil)

Polícia potvrdila dvoch páchateľov

Jeden z dvoch samovražedných atentátnikov, ktorí v nedeľu zaútočili v indonézskom meste Masakar, patril podľa polície k sieti militantov Džamáa Anšarut Daula, ktorá podporuje teroristickú skupinu Daeš. Informovala o tom agentúra AFP. JAD podľa polície obviňujú z bombových útokov na kostoly v Indonézii a na Filipínach, píše agentúra AFP.

Šéf indonézskej polície povedal, že JAD je súčasťou skupiny - alebo je prepojená so skupinou - ktorá uskutočnila samovražedné bombové útoky v meste Jolo na juhu Filipín v júni 2019. Útočníci v nedeľu odpálili bomby pred rímskokatolíckou katedrálou v indonézskom meste Makasar. Zranenia utrpelo 20 ľudí. Obaja páchatelia prišli o život. "Stále pracujeme na identifikácii častí tiel nájdených na mieste činu. Je pravdepodobné, že jedným zo samovražedných útočníkov bola žena," povedal hovorca polície provincie Južné Sulawesi.

Indonézsky prezident Joko Widodo útok odsúdil ako "teroristický čin" a oznámil, že nariadil polícii, aby dôkladne vyšetrila, z akej skupiny páchatelia pochádzali. K odsúdeniu sa pripojila aj Indonézska rada moslimských učencov. Jej podpredseda Anwar Abbas vo vyhlásení zdôraznil, že išlo o "ohavný čin, ktorý je v rozpore s princípmi akéhokoľvek náboženstva". Vyzval súčasne úrady, aby vypátrali jeho organizátorov.

Viac o téme: KatedrálaútočníkIndonézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu