Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poľská vláda obvinila Bielorusko z prenasledovania poľskej menšiny

Poľský premiér Mateusz Morawiecki
Poľský premiér Mateusz Morawiecki (Zdroj: SITA/AP/Stephanie Lecocq, Pool Photo )

VARŠAVA - Bieloruské úrady musia skoncovať s prenasledovaním tamojšej poľskej menšiny. Vyhlásil to v stredu poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Reagoval tak na správy o zadržaní a odsúdení občianskej aktivistky a predsedníčky Zväzu Poliakov v Bielorusku Andželiky Borysovej, informovala agentúra DPA. Úrady v bieloruskom meste Hrodna neďaleko poľských hraníc zadržali Borysovú ešte v utorok a z jej bytu ju pre podozrenie z porušenia pravidiel pri organizovaní hromadných podujatí previezli na výsluch, informoval spravodajský portál BelSat.eu. V stredu ju následne odsúdili na 15 dní vo väzení za zorganizovanie "nezákonného hromadného podujatia". Podľa DPA sa verdikt týka jarmoku s remeselnými výrobkami, ktorý sa v meste Hrodna koná každoročne.

Premiér Morawiecki zároveň informoval, že v tejto súvislosti si predvolal bieloruského charge d'affaires v Poľsku a o probléme prenasledovania Poliakov žijúcich v Bielorusku plánuje hovoriť aj na tohtotýždňovom summite EÚ. Vedenie Zväzu Poliakov v Bielorusku sa prostredníctvom vyhlásenia vyjadrilo, že zámerom zadržania ich predsedníčky bolo "zastrašenie celej poľskej menšiny v Bielorusku".  Vzťahy medzi Bieloruskom a jeho západným susedom, Poľskom, sú naštrbené od vlaňajšieho augusta, keď v bieloruských mestách vypukli protesty proti spornému víťazstvu Alexandra Lukašenka v prezidentských voľbách.

Poľsko po týchto voľbách prichýlilo na svojom území viacerých bieloruských aktivistov, ktorí utiekli zo svojej vlasti, aby sa vyhli tvrdým zásahom úradov proti opozícii. Zadržanie poľskej aktivistky v stredu odsúdila aj líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, ktorú kritici minského režimu považujú za legitímnu víťazku vlaňajších prezidentských volieb. Na Twitteri napísala, že zásah bieloruských úradov považuje "neprijateľný" krok, ktorý "ničí vzťahy s ostatnými krajinami".

Viac o téme: PrenasledovanieMenšinaPoľskoBieloruskoMateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu