Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poliak si zavaril: FOTO Prezidenta na sociálnej sieti nazval debil*m, hrozí mu basa!

Poľský prezident Andrzej Duda
Poľský prezident Andrzej Duda (Zdroj: SITA/AP/Beata Zawrzal)

VARŠAVA - Poľský spisovateľ a novinár Jakub Žulczyk čelí obvineniu z verejnej urážky prezidenta Andrzeja Dudu. Autor románu Oslnení svetlom vlani v novembri kritizoval reakciu poľskej hlavy štátu na výsledky amerických prezidentských volieb a Dudu na twitteri nazval "debil*m". Hrozia mu za to až tri roky väzenia, píšu poľské médiá.

VIDEO Mladík (15) kvôli KORONAVÍRUSU urážal známeho vedca, mama mu to spočítala

Žulczyk je na sociálnych sieťach pomerne aktívny a často kritizuje súčasnú poľskú vládu aj prezidenta, píše denník Gazeta Wyborcza na svojom webe. Vlani v novembri spisovateľ reagoval na príspevok Andrzeja Dudu na twitteri, kde sa prezident vyjadril k výsledkom prezidentských volieb v Spojených štátoch, kde demokrat Joe Biden porazil vtedajšieho šéfa Bieleho domu republikána Donalda Trumpa. Americké médiá Bidenovo víťazstvo podľa svojich prepočtov oznámili 7. novembra, Trump však odmietal uznať porážku a tvrdil, že hlasovanie sprevádzali podvody.

Duda 7. novembra pogratuloval Bidenovi k vydarenej kampani, ale na rozdiel od väčšiny ďalších svetových lídrov mu vtedy neblahoželal k víťazstvu. "Gratulujem Joeovi Bidenovi k úspešnej prezidentskej kampani. Kým očakávame nomináciu od zboru voliteľov, Poľsko je odhodlané udržať vysokú úroveň a kvalitu strategického partnerstva s USA pre ešte silnejšie spojenectvo," napísal Duda na twitteri. Bidenovi zaslal gratuláciu v polovici decembra. Bol jedným z posledných svetových vodcov, ktorí novému prezidentovi USA gratulovali, podotkla Gazeta Wyborcza. Agentúra AFP v tejto súvislosti pripomína, že Duda bol blízkym Trumpovým spojencom.

Jakub Žulczyk na novembrový twitterový príspevok poľského prezidenta reagoval v ten istý deň na facebooku. "Biden vyhral voľby (...) Všetko, čo po dnešku nasleduje (...), je čisto formalita. Joe Biden je 46. prezidentom USA. Andrzej Duda je deb*l," napísal známy spisovateľ.

Poľská prokuratúra teraz Žulczyka stíha za poslednú vetu. Príspevok je podľa nej urážlivý a nemožno "považovať toto slovo za vecnú kritiku prijateľnú v rámci ústavnej slobody prejavu". Žulczykovi zaň hrozia až tri roky väzenia.

Andrzej Duda, prezydent Polski, napisał na Twitterze, że czeka na nominację Joe Bidena, prezydenta-elekta USA, przez...

Uverejnil používateľ Jakub Żulczyk Sobota 7. novembra 2020

"V takýchto prípadoch obvinení dostanú zvyčajne pokutu (...) alebo verejne prospešné práce. Ľudia nechodia do väzenia za to, že nazvú niekoho 'debil*m'," povedala poľskému denníku právnička Dominika Bychawská-Siniarská.

Autor niekoľkých kníh Žulczyk na obvinenia reagoval na facebooku, kde napísal: "smiešna vec - myslím si, že som prvým spisovateľom v tejto krajine po veľmi dlhej dobe, ktorý sa postaví pred súd za to, čo napísal."

Poľsko má rôzne zákony, ktoré postihujú urážky - napríklad urážku náboženského cítenia alebo hanobenia vlajky, za čo opakovane čelí kritike, napísala dnes agentúra AFP. Server BBC podotkol, že porušenie týchto zákonov môže byť potrestané väzením. 

Viac o téme: Andrzej DudaJakub Žulczyk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu