Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

EÚ cez fond solidarity pomôže Francúzsku a Grécku po búrkach a zemetrasení

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok navrhla finančnú pomoc vo výške 86,7 milióna eur z Fondu solidarity Európskej únie (EUSF) na zmiernenie dopadov prírodných katastrof z roku 2020 v postihnutých regiónoch Francúzska a Grécka.

Eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová v tejto súvislosti uviedla, že EK minulý týždeň navrhla dôležitý balík podpory z fondu solidarity pre členské štáty, ktoré sa vyrovnávajú s následkami núdzovej situácie v zdravotníctve a následkami prírodných katastrof.

Podľa jej slov v pondelok schválený balík pomoci sa skladá z viacerých častí a smeruje do viacerých regiónov. Suma 59,3 milióna eur je určená pre Francúzsko na zmiernenie škôd spôsobených búrkou Alex v regióne Provence-Alpes-Côtes d'Azur v októbri 2020. Druhú najvyššiu čiastku, 21,6 milióna eur, získa Grécko v súvislosti so škodami spôsobenými cyklónom Ianos v septembri 2020.

Ďalej 3,3 milióna eur získa grécky región Sterea Ellada, ktorý bol vlani v auguste vážne postihnutý povodňami a 2,5 milióna eur dostane Grécko na podporu núdzových a ozdravných operácií po vlaňajšom októbrovom zemetrasení na ostrovoch Samos, Ikaria a Chios. Sumu, ktorú na tento účel vyčlenila eurokomisia, ešte musí schváliť aj Európsky parlament a Rada EÚ.

Viac o téme: Zemetrasenie GréckoFrancúzskoEurópska úniaEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu