Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Irán plánuje spustiť studenú skúšku reaktora v Aráku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Fars News Agancy, File)

TEHERÁN – Irán plánuje čoskoro spustiť studenú skúšku jadrového reaktora v Aráku, ktorý chce uviesť do prevádzky ešte v priebehu tohto roka. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na iránsky úrad pre atómovú energiu.

Irán začal nedávno intenzívnejšie porušovať záväzky vyplývajúce z medzinárodnej jadrovej dohody z roku 2015. Snaží sa tak vyvinúť tlak na nového amerického prezidenta Joea Bidena, aby sa vrátil k dohode, od ktorej odstúpil jeho predchodca Donald Trump. Ani jedna zo strán nateraz nechce urobiť prvý krok na záchranu zmluvy.

Dohoda umožňovala Iránu vyrábať v Aráku iba obmedzené množstvo ťažkej vody. Vláda v súčasnosti prerába reaktor tvrdiac, že pomocou neho chce vyrábať izotopy na lekárske a poľnohospodárske účely. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu začiatkom tohto týždňa v správe pre členské štáty uviedla, že Irán začal v Natanze obohacovať urán prostredníctvom pokročilej odstredivky IR-4.

Irán vlani začal presúvať zostavy odstrediviek z nadzemnej časti zariadenia v Natanze do podzemia, kde už doteraz obohacoval urán prostredníctvom zariadení IR-2m. Dohoda mu umožňuje obohacovanie iba pomocou odstrediviek prvej generácie IR-1.

Viac o téme: ReaktorSkúškaIránArák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu