Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Volebné miestnosti v Holandsku sa zatvorili: Podľa exit pollov víťazí strana premiéra Rutteho

Počítanie volebných hlasov v Holandsku Zobraziť galériu (2)
Počítanie volebných hlasov v Holandsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

HAAG - Strana slobody a demokracie (VVD) holandského premiéra Marka Rutteho získala v parlamentných voľbách najviac kresiel, vyplýva z prvých exit pollov zverejnených v stredu večer po zatvorení volebných miestností. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Rutte je pri moci už od roku 2010 a v prípade, že sa mu podarí vytvoriť novú vládnu koalíciu, sa môže stať najdlhšie pôsobiacim premiérom v dejinách krajiny. VVD by podľa exit pollu spoločnosti Ipsos mohla získať 34 kresiel v 150-člennej dolnej komore holandského parlamentu. Ipsos však uviedla, že neistota spôsobená hlasovaním počas pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 môže spôsobiť vyššiu odchýlku v porovnaní s inými voľbami.

Mark Rutte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP)

Hlasovanie v holandských parlamentných voľbách, ktoré pre pandémiu koronavírusu trvali tri dni, sa začalo v pondelok ráno. Volebné miestnosti zatvorili v stredu o 21.00 h SEČ. O hlasy voličov sa uchádzalo rekordných 37 strán. Počas pondelka a utorka mohli svoj hlas odovzdať prevažne rizikové skupiny obyvateľstva vrátane starších ľudí. Po prvý raz bolo povolené poštové hlasovanie - túto možnosť dostali ľudia nad 70 rokov.

Viac o téme: VoľbyPremiérHolandskoMark RutteExit poll
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu