Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Prvú dávku vakcíny dostalo v Británii už viac ako 25 miliónov ľudí

Boris Johnson
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Alberto Pezzali)

BRITÁNIA - Celkovo 25.273.226 ľudí v Spojenom kráľovstve dostalo doposiaľ prvú dávku vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech alebo od spoločnosti AstraZeneca a 1.759.445 z nich už zaočkovali oboma dávkami.

Očkovaciu látku tak dostalo takmer 50 percent dospelých obyvateľov krajiny, píše na svojej webovej stránke stanica Sky News s odvolaním sa na údaje britského ministerstva zdravotníctva. V krajine zaočkovali už 90 percent z mimoriadne zraniteľnej skupiny obyvateľov a 90 percent ľudí vo veku nad 65 rokov.

"Tento posledný míľnik je neuveriteľný úspech," povedal v súvislosti s 25 miliónmi zaočkovaných britský premiér Boris Johnson a dodal, že to predstavuje "25 miliónov dôvodov" na sebaistotu do budúcnosti, keď krajina začne s opatrným uvoľňovaním opatrení. Johnson sa poďakoval pracovníkom britskej Národnej zdravotnej služby (NHS), vedcom, ozbrojeným zložkám, dobrovoľníkom a všetkým, ktorí sa na očkovaní podieľali.

Britská vláda podľa Sky News smeruje k splneniu svojho cieľa ponúknuť do 15. apríla vakcínu 32 miliónom ľudí z prvých deviatich skupín s najvyššou prioritou. Minister zdravotníctva potvrdil, že očkovanie je v porovnaní s plánom popredu.

Británia ľudí na očkovanie uprednostňuje na základe veku a nie povolania. Dôvodom sú obavy, že by to mohlo vakcinačný program spomaliť. Britské úrady skôr v stredu oznámili, že všetci obyvatelia Anglicka vo veku 50 a viac rokov sa už môžu objednávať na očkovanie prostredníctvom webovej stránky NHS. Británia podala 39,04 dávky vakcíny na 100 obyvateľov, zatiaľ čo v Európskej únii je tento ukazovateľ na úrovni 11,81 dávky na 100 obyvateľov, píše Sky News s odvolaním sa na portál Our World in Data.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaVeľká BritániaBoris JohnsonKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu