Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Problémy s vakcínami: Krajiny pozastavujú očkovanie, EMA bude mať mimoriadne zasadnutie

Vakcína od firmy AstraZeneca Zobraziť galériu (2)
Vakcína od firmy AstraZeneca (Zdroj: SITA/AP/Andreea Alexandru)

ĽUBĽANA - Slovinská vláda v pondelok oznámila, že sa pridáva k ďalším európskym krajinám, ktoré preventívne pozastavili očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Slovinský minister zdravotníctva Janez Poklukar uviedol, že vláda prijala rozhodnutie s cieľom "zaistiť najvyššiu možnú úroveň bezpečnosti". Dodal, že pozastavenie používania vakcíny od AstraZenecy "nie je podložené žiadnymi vedeckými poznatkami", ale ide o preventívne opatrenie do vydania stanoviska Európskej agentúry pre lieky.

EMA v pondelok informovala, že vo štvrtok bude mať "mimoriadne zasadnutie" týkajúce sa práve vakcíny od AstraZenecy, pričom experti Svetovej zdravotníckej organizácie sa v utorok stretnú, aby prediskutovali ďalší vývoj situácie okolo tejto vakcíny. Očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca pozastavili viaceré krajiny. Patria medzi ne Dánsko, Island, Bulharsko, Írsko, Holandsko, Francúzsko, Taliansko, Španielsko a Nemecko.

Pridalo sa aj Lotyšsko

Lotyšské zdravotnícke úrady v pondelok oznámili, že dočasne zastavujú používanie očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca a nasledujú tak ďalšie krajiny, ktoré touto vakcínou prestali očkovať pre obavy zo spôsobenia krvných zrazením. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Liselotte Sabroe/Ritzau)

Lotyšské "zdravotnícke úrady požiadali lekárov, aby nepoužili už otvorené ampulky vakcíny od AstraZenecy a aby neovárali nové," napísali úrady pobaltského štátu v spoločnom vyhlásení. Dodali, že používanie tejto vakcíny zastavujú "preventívne" na základe správ o vedľajších účinkoch z iných členských štátov Európskej únie. Zároveň zdôraznili, že v Lotyšsku sa žiadne takéto prípady nepotvrdili. Opatrenie bude platiť dva týždne.

Švédsko tiež preventívne pozastavilo očkovanie

Do skupiny európskych krajín, ktoré pozastavili očkovanie vakcínou od britsko-švédskej firmy AstraZeneca, sa v utorok pridalo už aj Švédsko. Tamojší úrad verejného zdravotníctva zdôraznil, že ide len o preventívne opatrenie, informovala agentúra Reuters. Švédsky úrad verejného zdravotníctva oznámil, že sa rozhodol "pozastaviť používanie vakcíny od AstraZeneca dovtedy, kým Európska agentúra pre lieky neprešetrí podozrenia týkajúce sa domnelých vedľajších účinkov".

Severská krajina k takémuto kroku pristúpila v dôsledku potenciálnych závažných vedľajších účinkov, vrátane tvorby krvných zrazenín, ktoré medzičasom hlásilo po očkovaní viacero krajín. Hlavný švédsky epidemiológ Anders Tegnell podčiarkol, že ide o "preventívne opatrenie". Podľa jeho slov je dôležité, pozastaviť očkovanie až do analýzy EMA, ktorá zistí, či hlásené incidenty s vakcináciou nejako súvisia. Tegnell podľa agentúry DPA dodal, že tieto podozrenia preveruje už aj švédska lieková agentúra.

Národná komisia odporúča pokračovať v používaní vakcíny

Rakúsko bude naďalej používať pri očkovaní proti ochoreniu COVID-19 vakcínu od spoločnosti AstraZeneca. Príslušné predbežné odporúčanie oznámila v pondelok večer Národná komisia pre očkovanie. Zdôraznila však tiež, že ešte nemá dostatok údajov, preto nemôže vydať "definitívne odporúčanie", informovala tlačová agentúra APA.

Doterajšie hlásenia o predpokladaných vedľajších účinkoch z rôznych európskych krajín sú momentálne ešte neúplné a ťažko porovnateľné, takže nie je možné vyvodiť súhrnné hodnotenie ani jednoznačné závery, píše sa vo vyhlásení rakúskej komisie. Tá tiež priblížila, že v utorok budú predložené nové údaje Európskej agentúry pre lieky, ktoré by mali byť rozhodujúcim podkladom pre ďalší postup. Rakúska komisia pre očkovanie bude preto o záležitosti ďalej diskutovať v utorok.

Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober ešte pred vyhlásením komisie vyzval na spoločný celoeurópsky postup v tejto otázke. Podľa jeho slov by EMA mala vydať "čo najrýchlejšie a jasné stanovisko" pre členské krajiny.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaLotyšskoSlovinskoAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu