Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Poľsko, Ukrajina a Belgicko pokračujú v očkovaní vakcínou od AstraZenecy

Vakcína britsko-švédskej firmy AstraZeneca
Vakcína britsko-švédskej firmy AstraZeneca (Zdroj: TASR/AP/Frank Augstein)

BRUSEL - Belgicko sa nepridá k desiatke európskych krajín, ktoré pozastavili očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca, a bude pokračovať v aplikácii tejto očkovacej látky. Uviedli to v pondelok večer viaceré belgické médiá.

Rozhodnutie bolo prijaté na úrovni Národnej rady pre zdravie a odobrila ho aj mimoriadna pracovná skupina pre očkovanie. Ich odporúčania sa rozhodli rešpektovať ministri zdravotníctva federálnej vlády a regionálnych vlád, ktorí sa v pondelok popoludní stretli na medzirezortnej konferencii o verejnom zdraví.

"Je to veľmi dobrá vakcína a ochrana pred chorobou, ktorá zabíja," zdôvodnil toto rozhodnutie federálny minister zdravotníctva Frank Vandenbroucke. Belgicko tak ide proti prúdu európskych krajín, ktoré sa rozhodli pozastaviť očkovanie touto vakcínou z dôvodu obáv z možnej spojitosti s tvorbou krvných zrazenín u ľudí, ktorí dostali vakcínu od AstraZenecy.

Európska agentúra pre lieky (EMA) v pondelok uviedla, že pokračuje vo vyšetrovaní "tromboembolických udalostí" u ľudí očkovaných vakcínou od AstraZenecy. Bezpečnostný výbor agentúry EMA (PRAC) sa v tejto súvislosti v utorok stretne s expertmi Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a EMA vo štvrtok uskutoční "mimoriadne zasadnutie" ohľadom vakcíny AstraZeneca.

Poľsko a Ukrajina v pondelok oznámili, že nemajú dôvod na to, aby pozastavili očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca, informovali agentúry AFP a Reuters. Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski povedal, že prínosy používania vakcíny od AstraZenecy prevážia nad rizikami. "V tejto chvíli sme ešte stále presvedčení... že prínosy tejto vakcíny z hľadiska zvyšovania bezpečnosti verejnosti sú oveľa väčšie ako možné riziká," povedal Niedzielski na tlačovej konferencii.

Viaceré členské krajiny EÚ očkovanie touto vakcínou pozastavili z dôvodu možných vedľajších účinkov vrátane krvácania a tvorby krvných zrazenín, pripomína Reuters. Poľsko podľa Niedzielského nemá dôvody očkovanie AstraZenecou pozastaviť. Krajina sa však bude riadiť odporúčaniami, ktoré by mala Európska agentúra pre lieky (EMA) zverejniť v priebehu tohto týždňa. "Musíme byť na jednej strane veľmi opatrní, ale zase nie hysterickí," povedal a dodal, že Poľsko by malo v apríli dostať milión dávok vakcín od AstraZenecy.

Pozastaviť očkovanie AstraZenecou podľa AFP neplánuje ani Ukrajina. "Ani sme na do nepomysleli," povedal v pondelok v súvislosti s možným pozastavením ukrajinský minister zdravotníctva Maxym Stepanov. Táto krajina podľa Stepanova nezaznamenala vedľajšie účinky, ktoré by viedli úvahám o pozastavení očkovania.

Ukrajina začala s očkovaním na konci februára, čo je neskôr ako väčšina európskych krajín, píše AFP. Krajina dostala 500.000 dávok tejto očkovacej látky vyvinutej britsko-švédskou spoločnosťou AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Mnohí Ukrajinci sú však podľa AFP voči tejto očkovacej látke skeptickí.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaPoľskoBelgickoUkrajinaKoronavírusAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu