Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pozastavujú očkovanie vakcínou od AstraZenecy: Po Nemecku aj ďalšie tri európske krajiny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BERLÍN - Nemecká vláda v pondelok oznámila, že pozastavuje očkovanie vakcínami od spoločnosti AstraZeneca v reakcii na správy o vzniku nebezpečných krvných zrazenín po podaní tejto očkovacej látky. Informovala o tom agentúra AP.

KORONAVÍRUS Dánka (†60), ktorá zomrela po očkovaní AstraZenecou: Mala veľmi nezvyčajné príznaky

Nemecké ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že rozhodnutie prijalo ako preventívne opatrenie na základe odporúčania nemeckého Inštitútu Paula Ehrlicha (PEI), ktorý v súvislosti s týmito vakcínami žiada ďalšie vyšetrovanie. PEI reagoval na výskyt krvných zrazenín v spojitosti s očkovaním v Nemecku a v ďalších európskych krajinách, píše na svojej webovej stránke týždenník Die Zeit.

Európska agentúra pre lieky (EMA) má podľa ministerstva rozhodnúť o tom, či a do akej miery tieto informácie ovplyvnia schválenie tejto vakcíny. Očkovanie látkou od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca v nedeľu z preventívnych dôvodov pozastavilo aj Holandsko. Predtým tak urobili i Dánsko, Nórsko, Island, Bulharsko a Írsko.

Vakcína od výrobcu AstraZeneca je v EÚ schválená od januára. Vo viacerých európskych krajinách bola pôvodne povolená iba pre osoby do 65 rokov, pretože spočiatku chýbali spoľahlivé údaje o jej účinnosti u starších ľudí. Neskôr ju regulačné úrady odporučili aj pre túto vekovú kategóriu.

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

Pridávajú sa aj Taliansko, Francúzsko a Španielsko

Francúzsko a Taliansko v pondelok oznámili, že pozastavujú očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Informovala o tom agentúra AP. Francúzsko podľa prezidenta krajiny Emmanuela Macrona pozastavilo očkovanie vakcínou AstraZenecy najmenej do utorka popoludnia.

Európska agentúra pre lieky (EMA) vtedy vydá svoje odporúčanie v súvislosti s touto vakcínou, pripomína AP. Macron dôvody tohto rozhodnutia neuviedol. Prezident však podľa svojich slov dúfa, že krajina bude môcť touto vakcínou čoskoro opäť očkovať. Talianska agentúra pre lieky (AIFA) v pondelok uviedla, že očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca prerušuje v rámci bezpečnostných a dočasných opatrení a čaká na rozhodnutie EMA.

Španielska vláda oznámila, že očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca pozastavuje zatiaľ na dva týždne, uviedli dnes večer miestne médiá. Ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová rozhodnutie oznámila po mimoriadnom on-line stretnutí so zástupcami autonómnych regiónov, z ktorých niektoré už predtým pozastavili očkovanea jednou zo šarží tejto vakcíny.

Viac o téme: OčkovaniePozastavenieNemeckoTalianskoFrancúzskoKoronavírusAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu