Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Smrtiaci živel v Česku: Skialpinisti strhli lavínu, zavalená žena (†35) zomrela

Záchrana v Krkonošiach Zobraziť galériu (4)
Záchrana v Krkonošiach (Zdroj: FB/ZZS KHK)

HRADEC KRÁLOVÉ - V českej Fakultnej nemocnici Hradec Králové v noci na dnes zomrela žena, ktorú v nedeľu v Krkonošiach zavalila lavína. Do nemocnice ju previezli v kritickom stave. Hora Mužské kamene je na česko-poľskej hranici, asi šesť kilometrov od Špindlerovho Mlyna. Lavínové nešťastie sa stalo v Čiernom kotli (Czarny Kocioł) na poľskej strane hôr. Ženu prepravil vrtuľník do hradeckej nemocnice. Ďalší dva muži utrpeli šok, vyviazli bez zranení.

Tragédia v Česku: FOTO Pod tromi deťmi sa preboril ľad, jeden z chlapcov zomrel

Podľa polície pád lavíny neprežila tridsaťpäťročná žena, ktorá bola ešte s ďalšími tromi mužmi na skialpe v Krkonošiach pri Martinovej búde. "Polícia vo veci začala úkony trestného konania, zatiaľ bez právnej kvalifikácie," povedala hovorkyňa polície Iva Kormošová.

VIDEO Smrtiaci živel v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/ZZS KHK)

Polícia sa zaoberá aj tým, či skiaplinisti neporušili vládne nariadenie o obmedzení pohybu medzi okresmi, ktoré platia od 1. marca. "Všetci štyria skialpinisti pochádzajú z Mělnicka. S najväčšou pravdepodobnosťou porušili vládne nariadenie o obmedzení pohybu. Ak sa to potvrdí, priestupok po prešetrení odovzdáme správnemu orgánu k doriešeniu," povedala Kormošová.

"Do Fakultnej nemocnice Hradec Králové bola prevezená v kritickom stave a napriek všetkej starostlivosti sa ju nepodarilo zachrániť. Zomrela v noci na dnes," povedal dnes ČTK hovorca hradeckej FN Jakub Sochor.

Turisti sa zrejme pohybovali tam, kde nemali

Lavína sa uvoľnila na poľskej strane hôr v nedeľu popoludní. Horskí záchranári po páde lavíny našli pod snehom jednu ženu, ktorú prepravil vrtuľník do hradeckej fakultnej nemocnice. Podľa horskej služby bolo na mieste v čase zosuvu šesť ľudí, nikto ďalší zranenia neutrpel. Zrejme sa pohybovali mimo značenej turistickej trasy. Polícia uviedla, že v lokalite boli štyria lyžiari.

"Lavína zišla smerom na sever, bolo to v Čiernom kotli, kúsok za hranicou. Informáciu sme dostali tesne pred 14:00. Hneď na začiatku sme dostali informáciu, že sa tam pohybovalo šesť ľudí, boli na skialpe, išlo o Čechov. Pravdepodobne si lavínu odrezali sami. Ak sa dostali do tohto lavínového problému, museli sa pohybovať mimo značenej trasy," povedal náčelník Horskej služby Krkonoše Pavel Jirsa.

VIDEO Smrtiaci živel v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/ZZS KHK)

Lavína sa v nedeľu uvoľnila tiež na poľskej strane Krkonôš v lokalite Bialy Jar, kde pomáhali desiatky členov českej horskej služby. Pod snehom tam nikoho nenašli.

Lavínové nebezpečenstvo

V končiacej zimnej sezóne ide v Krkonošiach o druhú obeť súvisiacu so zosuvom lavín. Lavínové nešťastie sa stalo v Krkonošiach tiež 15. februára. Lavína na českej strane hôr zasypala sedemnásťročného skialpinistu, mladík zomrel, druhý štyridsaťročný muž prežil. Lavína, ktorú strhli, zišla od Sliezskeho domu do žľabu Úpičky v Obrej bani.

V Krkonošiach platí druhý stupeň lavínového nebezpečenstva z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Na hrebeňoch Krkonôš je 60 až 110 centimetrov snehu, viac ho je uloženého na niektorých záveterných svahoch, žľaboch a v odtrhových zónach. Uvoľnenie lavíny je možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení, a to ojedinele v strmom extrémnom teréne. Lavínové nebezpečenstvo bolo v Krkonošiach v tejto zimnej sezóne prvýkrát vyhlásené 4. januára, od kedy platil prvý stupeň.

V Krkonošiach je lavínová činnosť aj napriek malej nadmorskej výške pozoruhodne intenzívna, na oboch stranách hôr je zmapovaných vyše sto miest o celkovej rozlohe 554 hektárov, kde sa možno stretnúť s lavínami. Lavínovými lokalitami na českej strane Krkonôš sú Kotolné jamy, údolie Bieleho Labe od Búdy u Bieleho Labe, Kozie chrbáty a Labská, Obria, Dlhá a Modrá baňa, na poľskej strane Snežné jamy, Kocioł Lomniczki alebo Bialy Jar. Práve v lokalite Bialy Jar sa stalo 20. marca 1968 vôbec najväčšie lavínové nešťastie v dejinách Krkonôš. Lavína si tam vyžiadala 19 obetí. 

Viac o téme: LavínaKrkonoše
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu