Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozný opis tragédie na horách: Češku (†35) zasypala lavína, nepochopiteľné správanie jej kamarátov!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Horská služba ČR)

ŠPINDLEROV MLYN - Skialpinistke, ktorá zomrela po páde lavíny predminulú nedeľu v Krkonošiach, ostatní skialpinisti podľa horskej služby nepomohli. Časť ich z miesta nešťastia odišla, zvyšní nemali vybavenie a znalosti záchrany. Ženu záchranári našli v lavíne v lokalite Čierny kotol (Czarny Kocioł) na poľskej strane hôr 1,3 metra pod snehom. Zomrela po prevoze do nemocnice v noci po udalosti.

VIDEO Smrtiaci živel v Česku: Skialpinisti strhli lavínu, zavalená žena (†35) zomrela

Na mieste tragédie bolo podľa horskej služby v nedeľu popoludní šesť skialpinistov. Traja z nich pri schádzaní lavínového žľabu Čierneho kotla strhli lavínu, zvyšní traja zostali nad odtrhom. Z troch lavínou strhnutých skialpinistov dvaja zostali v lavínisku nezasypaní, žena skončila pod snehom.

Hrozný opis tragédie na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/ZZS KHK)

Traja skialpinisti, ktorí do žľabu nevošli, zavolali o pomoc na linku 155. Tým sa však ich aktivita zrejme skončila. "Nezúčastňujú sa na kamarátskej pomoci, čakajú v sedle Martinovky na horskú službu, ešte pred jej príchodom odchádzajú," stojí v analýze horskej služby (HS) k účinkovaniu trojice lavínou nezasiahnutých lyžiarov.

Hrozný opis tragédie na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/ZZS KHK)

Skialpinisti sťažili záchranárom pátranie

Účinne nepomohli ani skialpinisti strhnutí lavínou, ktorí podľa HS nemali žiadnu lavínovú výbavu a ani nepoznali základné pravidlá lavínovej záchrany. Svedčí o tom aj to, že nájdenú lyžiarsku paličku skialpinistky ešte pred príchodom záchranárov vytiahli a dali na úplne iné miesto. Určenie miesta nálezu paličky mohlo byť podľa záchranárov veľkou pomocou v približnom určení miesta zasypania lyžiarky. "Určenie pôvodnej polohy paličky v rozsiahlom lavínisku už činilo veľké ťažkosti a bolo len orientačné," uvádza analýza.

Hrozný opis tragédie na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Horská služba ČR)

Skialpinistku našiel lavínový pes približne po 30 minútach od chvíle, keď bol so záchranármi na mieste lavíny vysadený z vrtuľníka. "Skialpinistka je vykopaná z hĺbky 130 cm, na nohách má pripnuté lyže zapnuté na zjazd s aretovaným viazaním," uviedli záchranári.

Keď resuscitovanú ženu záchranári pripravovali k odsunu z lavínoviska na bezpečnejšie miesto, spadla na nich ďalšia lavína. Záchranári stihli uniknúť. Skialpinistku druhá lavína odniesla po svahu, ale zostala na povrchu. Do nemocnice ju následne odviezol vrtuľník.

Hrozný opis tragédie na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Horská služba ČR)

Príčinou pádu lavíny mohlo byť zaťaženie nestabilných snehových vrstiev skialpinistov. Mohol ho spôsobiť niektorý z lyžiarov, ktorí išli žľabom nadol. Analýza ani nevylučuje, že lavínu mohli dať do pohybu skialpinisti, ktorí zostali hore a sledovali odchádzajúcu trojicu, keď napríklad mohli zostúpiť ku hrane svahu či sa zhromaždiť na jeho okraji. Presný priebeh lavínovej nehody nemožno podľa horskej služby jednoznačne stanoviť kvôli meniacim sa výpovediam dvoch skialpinistov, ktorí pád lavíny prežili.

Hrozný opis tragédie na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Horská služba ČR)

Tragédiou sa zaoberá polícia

Lavínovým nešťastím sa zaoberá aj polícia. "Prípad ďalej vyšetrujeme. Polícia vo veci začala úkony trestného konania, zatiaľ bez právnej kvalifikácie," povedala hovorkyňa polície Iva Kormošová. Minulý pondelok polícia uviedla, že v lokalite boli štyria lyžiari pochádzajúci z Mělnicka. Mohli tak porušiť aj terajšie vládne nariadenie o obmedzení pohybu medzi okresmi.

Wczoraj około godziny 11:20 odebraliśmy zgłoszenie o zejściu lawiny w Białym Jarze w Karkonoszach. Z wywiadu wynikało,...

Uverejnil používateľ GOPR Karkonosze Pondelok 15. marca 2021

Lavína sa v nedeľu 14. marca predpoludním uvoľnila tiež na poľskej strane Krkonôš v lokalite Bialy Jar. Lavínu tam strhol skialpinista, keď najazdil ku hrane lavínového svahu. Lavína ho nestrhla. Záchranári potom lavínu prehľadali, ale nikoho nenašli. Z miesta Bialy Jar sa záchranári presunuli k lavíne v Čiernom kotli.

Žena je druhou obeťou lavín v tohtoročnej zimy v Krkonošiach. V polovici februára zomrel v lavíne sedemnásťročný skialpinista.

Viac o téme: LavínaKrkonoše
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu