Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Napätá atmosféra v Mjanmarsku: Bezpečnostné zložky zatkli poľského novinára agentúry DPA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RANGÚN - Mjanmarské bezpečnostné zložky vo štvrtok zatkli poľského novinára pracujúceho pre nemeckú tlačovú agentúru DPA. Informovala o tom v piatok samotná agentúra.

Robert Bociaga bol zadržaný armádou v hlavnom meste Šanského štátu Taundži, informovali miestne médiá a viacero používateľov na sociálnych sieťach. Novinára tiež údajne zbili a zranili, uviedol reportér agentúry Khit Thit Media, ktorá zverejnila aj záber, zachytávajúci Bociagu v obkľúčení vojakov.

Agentúra DPA v súčasnosti nemá s Bociagom priamy kontakt. "Zatknutie a zjavné zlé zaobchádzanie s Robertom Bociagom je veľmi znepokojujúce," uviedol šéfredaktor DPA Sven Gösmann. Kroky bezpečnostných zložiek označil za "neprijateľný útok" na slobodu informovania a vyzval na okamžité prepustenie 30-ročného Bociagu.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že poľská ambasáda v Thajsku i nemecká ambasáda v Mjanmarsku zatknutie novinára potvrdili, informoval denník Gazeta Wyborcza. Pokúsia sa tiež zadržaného novinára kontaktovať, aby mu poskytli pomoc a zistili informácie o jeho zdravotnom stave a dôvode zadržania.

Bezpečnostné zložky v Mjanmarsku pritvrdzujú v represiách nielen proti demonštrantom, ale aj novinárom. Mjanmarský súd v piatok oficiálne obvinil piatich novinárov, vrátane fotografa agentúry AP, za informovanie o protestoch proti vojenskému prevratu. Junta tiež v pondelok odobrala akreditáciu redaktorom piatich miestnych médií, uviedla agentúra Reuters.

V Mjanmarsku prebiehajú demonštrácie od prevratu z 1. februára, keď armáda zosadila líderku demokraticky zvolenej vlády Aun Schan Su Ťij. Prevrat vyvolal masové protesty a následne tvrdé zásahy bezpečnostných zložiek voči demonštrantom. Od prevratu bolo podľa portálu Myanmar Now zadržaných najmenej 35 novinárov, z ktorých 19 medzitým prepustili.

Viac o téme: ZatknutieNovinárMjanmarskoDPA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu