Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Krviprelievanie v Mjanmarsku: Brutálne zásahy, počet obetí sa drasticky zvyšuje

Protesty v Mjanmarsku Zobraziť galériu (2)
Protesty v Mjanmarsku (Zdroj: SITA/AP)

RANGÚN - Od vojenského prevratu v Mjanmarsku ubehlo už šesť týždňov a protesty proti tamojšej junte neutíchajú. Počas brutálnych zásahov bezpečnostných zložiek proti demonštrantom zahynulo len v priebehu pondelka najmenej 20 ľudí, informovalo v utorok mjanmarské Združenie pre pomoc politickým väzňom.

"Počet obetí sa drasticky zvyšuje," uviedla nezisková organizácia AAPP v utorkovom vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP. Medzi obeťami sú okrem samotných demonštrantov aj ľudia, ktorí sa do protestov ani nezapojili.   Bezpečnostné zložky v metropole Rangún napríklad spustili paľbu do davu demonštrantov na ulici a  nedopatrením zastrelili dve ženy, ktoré sa nachádzali vo svojom dome.

Od februárového vojenského prevratu zahynulo podľa správ AAPP už viac ako 180 osôb. Najkrvavejším dňom bola podľa tejto organizácie nedeľa 14. marca, keď pri násilných zásahoch voči demonštrantom zahynulo po celom Mjanmarsku 74 ľudí. Agentúra AFP nezávisle overila minimálne 44 obetí z nedele a 11 z pondelka.    

Najviac vyhrotená situácia je v najväčšom meste krajiny Rangún, kde bolo vyhlásené stanné právo v šiestich mestských štvrtiach. Osoby v nich zadržané čaká vojenský súd, ktorý môže vymerať trest od troch rokov nútených prác až po trest smrti, približuje AFP

Protesty v Mjanmarsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

V Mjanmarsku prebiehajú demonštrácie od prevratu z 1. februára, keď armáda zosadila líderku demokraticky zvolenej vlády Aun Schan Su Ťij. Prevrat vyvolal hromadné protesty a následne tvrdé zásahy bezpečnostných zložiek voči demonštrantom. Bezpečnostné zložky v Mjanmarsku pritvrdzujú v represiách nielen proti demonštrantom, ale aj proti novinárom.

Viac o téme: ProtestyPolícia Mjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu