Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nemecko žiada spravodlivé zaobchádzanie so zadržaným novinárom v Mjanmarsku

Protesty v Mjanmarsku sa stupňujú
Protesty v Mjanmarsku sa stupňujú (Zdroj: SITA/AP Photo/Altaf Qadri)

RANGÚN - Nemecká ambasáda v Rangúne vyzvala v sobotu mjanmarské orgány, aby zabezpečili, že so zadržaným poľským novinárom pracujúcim pre nemeckú tlačovú agentúru DPA sa bude zaobchádzať spravodlivo a humánne. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

"Veľvyslanectvo takisto v mene poľského veľvyslanectva v Bangkoku formálne požiadalo mjanmarskú stranu, aby informovala o presnom mieste pobytu zadržaného poľského občana, umožnila mu okamžitý konzulárny prístup a poskytla písomné informácie o dôvode jeho zadržania a voči nemu vznesených obvineniach," píše sa v sobotňajšom vyhlásení nemeckého veľvyslanectva zverejnenom na Facebooku. Robert Bociaga (30) bol zadržaný vo štvrtok armádou v hlavnom meste Šanského štátu Taundži. Novinára tiež údajne zbili a zranili, uviedol reportér agentúry Khit Thit Media, ktorá zverejnila aj záber, zachytávajúci Bociagu v obkľúčení vojakov.

Bezpečnostné zložky v Mjanmarsku pritvrdzujú v represiách nielen proti demonštrantom, ale aj novinárom. Mjanmarský súd v piatok oficiálne obvinil piatich novinárov, vrátane fotografa agentúry AP, za informovanie o protestoch proti vojenskému prevratu. Junta tiež v pondelok odobrala akreditáciu redaktorom piatich miestnych médií. V Mjanmarsku prebiehajú demonštrácie od prevratu z 1. februára, keď armáda zosadila líderku demokraticky zvolenej vlády Aun Schan Su Ťij. Prevrat vyvolal masové protesty a následne tvrdé zásahy bezpečnostných zložiek voči demonštrantom.

Agentúra Reuters s odvolaním na svedkov a mjanmarské médiá informovala, že tamojšie bezpečnostné zložky zabili v sobotu najmenej päť demonštrantov počas zhromaždenia, na ktorom si pripomenuli výročie úmrtia študenta, ktorého zabitie v roku 1988 vyvolalo prodemokratické demonštrácie proti vtedajšiemu vojenskému režimu. V Mjanmarsku od začiatku protestov zabili podľa Združenia pre pomoc politickým väzňom (AAPP) viac ako 70 ľudí.

EANA vyzvala na prepustenie poľského novinára zadržaného v Mjanmarsku

Rada Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) žiada okamžité prepustenie poľského novinára Roberta Bociagu pracujúceho pre nemeckú tlačovú agentúru DPA, ktorého zatkli mjanmarské bezpečnostné zložky. EANA vo svojom vyhlásení zdôraznila, že podporuje slobodnú žurnalistiku a osobitne vyzýva vlády, aby rešpektovali práva novinárov. EANA preto žiada mjanmarské orgány, aby prepustili novinára Bociagu a kontaktovali agentúru DPA alebo nemecké a poľské úrady.

Viac o téme: NemeckoMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu